Zatvor Foto: pixabay
Srbija

Zbog ovog vica o Titu, novinarka je dve i po godine provela na Golom otoku

Izvor: 
Krstarica Uto, 26/05/2020 - 10:24Jedna od najpoznatijih pesama posvećenih Josipu Brozu, ‘Druže Tito, ljubičice bela’, koštala je mladu novinarku Jovanka Ženi Lebl dve i po godine robije na Golom otoku, gde je završila sa samo 22 godine.

O novinarki Jovanki Ženi Lebl, Beograđanki jevrejskog porekla, koja je preživela i nacistički logor i Goli otok, malo se zna danas. Jedan od retkih tekstova o njoj 2013. godine objavljen je u listu Politika, u kom je radila dok je nisu uhapsili zbog vica o Josipu Brozu Titu koji je jednog jutra prepričala u redakciji.

Kolega joj je jednom ispričao šalu da je Jugoslavija pobedila na međunarodnom takmičenju u cveću jer je uzgojila ljubičicu belu od 100 kilograma, aludirajući na pesmu ‘druže Tito, ljubičice bela, tebe voli omladina cela’. Pošto je prepričala vic u redakciji, po Ženi Lebl dolaze dva udbaša jer je, rekoše, govorila protiv Tita i nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je čula sporni fazon. Odvode je u zatvor UDB Glavnjača, potom u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur, i Goli otok. U pet zatvora, gde je bila od aprila 1949. do oktobra 1951., od nje su tražili da promeni mišljenje i prizna krivicu. Ispisana je potom i iz Udruženja novinara- stoji u tekstu o Lebl objavljenom u Politici u jula 2013. godine.

Kada se Jugoslavija raspala, Ženi Lebl je objavila knjigu Ljubičica bela, koja je u Izraelu postala bestseler. Opisivala je strašna iskustva u zatvorima, a najpotresnije je bilo iskustvo s Golog otoka. Mnogi do tada uopšte nisu znali da je na Golom otoku bilo i žena.

– Samo žedni znaju da cene vodu. Bile smo okružene morem, a žedne do ludila. Spoznale smo kako je komplikovano iščupati stenu iz njenog prirodnog okruženja. Tada naučite da kamen ima žile kucavice, i gde ga treba rastvoriti. Čupale smo temelje stena koje su tamo bile vekovima, menjale smo prirodu – pisala je.

– Devojke su pretvarane u starice, otpadali su im zubi, obolevale su dok su im stizale vesti da su ih se odrekli deca, majke i muževi jer su postale narodni neprijatelji – svedočila je Lebl.

 
MarketingNajnovije vesti