Foto: Pixabay.com
Srbija

Zbog „previsoke plate“ porodilja mesecima nije dobila ni dinara

Izvor: 
Danas Pon, 30/05/2022 - 13:59Bračni par iz Beograda, roditelji šestomesečne bebe, podneće tužbu Upravnom sudu protiv Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, jer više od tri meseca majka ne dobija nikakvu nadoknadu za brigu o detetu, dok nadležne institucije odlučuju hoće li joj država uplaćivati nadoknadu na bolovanju po starom ili izmenjenom zakonu, piše list Danas.

Kako piše Danas, Miroslava i Miloš M. proteklih dana neprijatno su iznenađeni kada im je stiglo novo rešenje gradskog Sekretarijata za socijalna pitanja identično starom, i mišljenje nadležnog Ministarstva kojim se porodilji faktički mesečno uskraćuje pravo na dve prosečne zarade na bolovanju tokom perioda nege novorođenčeta.

Naime, izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koje su stupile na snagu početkom godine, pojedinim mamama donele su bolje uslove kada je isplata porodiljske i naknade za negu deteta u pitanju, ali i pojedine nejasnoće i neuređene procedure u specifičnim okolnostima, koje su u nekim slučajevima otežale isplatu novca tokom perioda posle porođaja, kada im je najpotrebniji.

Jedna od novina je da se majkama sa višim primanjima, umesto tri prosečne plate, dopušta isplata naknade u visini pet prosečnih zarada.

Miroslava, koja se porodila u novembru prošle godine, ima prava na ostvarivanje više naknade, od trenutka stupanja na snagu izmenjenog Zakona, bar u delu koji se odnosi na period nege deteta, jer joj je plata veća od tri prosečne zarade u Republici Srbiji, piše Danas.

Međutim, problem je nastao zbog formalne procedure da se oba zahteva, i za naknadu tokom porodiljskog bolovanja, i za naknadu tokom perioda brige o novorođenoj bebi, podnose istovremeno.

"Ja sam prošle godine ostala u drugom stanju i u novembru mesecu sam otišla na porodiljsko gde mi je utvrđena nakanda za porodiljsko odsustvo i nakanda za negu deteta odjednom, budući da mi je u gradskom Sekretarijatu dat jedan zahtev za obe naknade", priča Miroslava.

Njen suprug objašnjava da se tada popunjava objedinjen zahtev za naknadu za porodiljsko i odsustvo za negu deteta.

"Oni na osnovu toga donose privremeno rešenje za obe naknade, bez obzira što se naknada za porodiljsko prima najpre, pa odvojeno, nakon tri meseca, naknada za negu deteta. Već tada sam zvao Sekretarijat, jer sam znao da od 1. januara kreće primena izmena Zakona, gde se visina naknade pomera sa tri prosečne zarade na pet. Tada mi je rečeno da nema potrebe da odvajamo zahteve, već da samo nakon Nove godine podnesemo novi zahtev koji će nam sigurno biti odobren", priča Miloš.

Međutim, kada je vreme za to došlo, zahtev je jednostavno odbijen, bez daljeg obrazloženja.

"Samo su nas odbili i rekli da ne znaju ko je mogao tako nešto da nam kaže. S obzirom da se visina naknade utvrđuje na dan podnošenja zahteva, povukao sam stari zahtev i podneo novi. Oni su doneli rešenje po kom se obustavlja zahtev u delu koji se odnosi na period nege deteta, a ostaje na snazi za porodiljsko. Po zakonu o upravnom postupku, možete da podnosite i povlačite zahtev i milion puta, ali to ne utiče na ostvarivanje prava. Ponovo smo podneli zahtev samo za naknadu za negu deteta, i tada sam naglasio službenici da pošto podnosim zahtev u ovoj godini, da se supruzi uračuna naknada prema tekućem zakonu. Ona nije bila sigurna o tome pa je zatražila mišljenje Ministarstva za demografiju i brigu o porodici", navodi Miloš.

U trenutku kada su se Miroslava i Miloš sredinom meseca obratili redakciji Danasa za pomoć, mišljenje Ministarstva već su čekali skoro tri meseca, a da za to vreme Miroslava, umesto tri naknade, nije primila ni dinara, iako tim novcem treba da izdržava porodicu i petomesečnu bebu.

Ceo tekst pročitajte na sajtu Danasa.

 
MarketingNajnovije vesti