Nasilje Foto: pixabay
Srbija

Zbog sve više ubistava žena koordinatorka VJT dostavila pitanja tužilaštvima

Izvor: 
N1 Čet, 22/09/2022 - 14:25Zbog povećanja broja ubijenih žena u Srbiji, a posebno činjenice da je u 2022. godini na području Beograda ubijeno šest žena, Koordinatorka za rodno zasnovano nasilje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu dostavila je svim beogradskim osnovnim javnim tužilaštvima listu od 14 pitanja koja tužioci moraju da provere prilikom konsultacija sa policijskim službenicima pre donošenja odluke o preduzimanju mera iz svoje nadležnosti, sapošteno je iz tužilaštva.

„Ovo je pre svega važno radi donošenja adekvatne odluke o nalogu za zadržavanje osumnjičenog, odnosno odluke o predlogu za određivanje pritvora, u cilju zaštite žrtve od daljeg potencijalnog nasilja“, navodi se u saopštenju.

Doslednom primenom ove liste stvoriće se uslovi da se eventualni propusti svedu na najmanju moguću meru, pre svega u početnoj proceni dežurnih zamenika javnog tužioca u slučajevima nasilja u porodici i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja, kaže se u saopštenju.

„Ukazujemo da su indikatori dati na listi konkretna pitanja koja su već predviđena, kako protokolima iz ranijeg perioda, tako i donetim zakonima, ali i iskustvom koje je kroz 20 godina primene krivičnog dela Nasilje u porodici iskristalisala praksa, kao i mnogobrojna istraživanja u zemlji i svetu“, dodaje se.
MarketingNajnovije vesti