Foto: Pixabay
Srbija

Zbog utakmice Novi Pazar - Partizan reagovao i Stejt department

Izvor: 
B92/Tanjug Uto, 10/08/2021 - 10:17Američki Stejt department reagovao nakon incidenta na fudbalskoj utakmici između Novog Pazara i Partizana u nedelju uveče, osuđujući veličanje ratnih zločinaca i pozdravljajući reakciju nadležnih koja je omogućila da se meč bezbedno nastavi.

''Veličanje ratnih zločinaca i genocida je neprihvatljivo. Pozdravljamo reakciju nadležnih koja je omogućila da se igra bezbedno nastavi", rekao je neimenovani portparol Stejt departmenta Glasu Amerike.

Istim povodom, portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez istakla je da Evropska unija ima principijelan stav o potrebi pomirenja i načinu tumačenja događaja iz ratnog perioda.

"Veličanje ratnih zločinaca, revizionizam i poricanje dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući ratne zločine, u suprotnosti su sa najosnovnijim evropskim vrednostima", navela je Pisonero Hernandez u pisanom odgovoru za Glas Amerike.

Ona je istakla da je potrebno odati počast žrtvama prošlih sukoba i promovisati demokratiju, pravdu i pomirenje na zapadnom Balkanu. Meč u Novom Pazaru bio je prekinut četiri puta, a poslednji prekid u 62. minutu, trajao je više od pola sata, pošto su se domaći igrači povukli sa terena zbog navijanja gostujućih navijača, koji su, kako je preneo Indeksonline, klicali Ratku Mladiću, mašući zastavom sa njegovim likom i uzvikujući "Nož, žica, Srebrenica".

 
MarketingNajnovije vesti