Foto: pxhere
Srbija

Zbrka oko kraja školske godine: Pojedini nastavnici i dalje šalju lekcije i kontrolne

Izvor: 
Novosti Sub, 30/05/2020 - 13:51Pojedine škole obavestile su đake da će gradivo ipak učiti do 16. juna. Roditelji su ogorčeni, dok u Ministarstvu prosvete tvrde da nastava nije obavezna.
 
"Draga deco, ovo je naš poslednji čas onlajn nastave", ovim rečima oprostili su se u petak predavači koji su dva i po meseca na televiziji držali nastavu đacima osnovnih i srednjih škola.
 
Iako su roditelji očekivali sličnu "odjavu" i od nastavnika koji su putem platformi slali lekcije, to se nije dogodilo, pišu "Novosti". Uprkos tome što su prosvetne vlasti tokom protekla dva i po meseca govorile da se nastava završava 29. maja, a da u junu posla imaju samo oni koji hoće da poprave ocene i maturanti, mnogi roditelji su poslednjih dana dobijali poruke od nastavnika u kojima piše da je završena TV nastava, ali ne i onlajn nastava, te da će nastaviti da šalju lekcije i zadatke.
 
Na pitanje da li gimnazijalci od ponedeljka imaju nastavu, Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija, kaže:
 
"To je pitanje od milion dolara. Ako slušate izjave ministra u poslednja dva meseca - nemaju. Međutim, ispada da to i nije baš tako. Mi smo dobili dopis koji je 'i ovamo i onamo', pa su ga svi protumačili da treba i dalje da se radi. To je skandalozno."
 
Saznanje da će onlajn nastava, umesto do 29. maja, trajati do 16. juna izavalo je ogorčenje roditelja.
 
"Sve sam organizovala prema najavama da letnji odmor počinje 1. juna, htela sam da pošaljem decu na selo, a ja da počnem da radim. U maju smo i ja i muž iskoristili odmore kako bismo s decom pratili nastavu. Ovo mi je poremetilo sve planove. Ne znam ni ko će da ih čuva ni kako će da prate lekcije koje učiteljica šalje putem Vajbera", kaže majka čija kćerka ide u treći razred, a sin je prvak.
 
Pojedini nastavnici u višim razredima osnovne škole i srednjim školama najavili su i onlajn kontrolne zadatke i provere znanja. Jedna mama iz Zrenjanina, koja ima troje školaraca, rekla je da će njena kćerka u gimnaziji i druga u osnovnoj školi u junu imati kontrolne zadatke.
 
U Ministarstvu prosvete, međutim, objašnjavaju da "slanje lekcija i kontrolnih zadataka od 1. juna putem platformi nije obavezno".
 
"Mi smo ostavili mogućnost da, ako neko to želi, može da uradi. Ali, obaveza ne postoji. Nastave od ponedeljka nema, a u školu dolaze samo deca koja žele da poprave ocene", kaže za "Novosti" Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete za osnovno obrazovanje.
 
Direktori škola tvrde da postupaju prema školskom kalendaru koji je nedavno izmenjen i da nastavnici moraju imati aktivnosti do 16. juna, jer imaju obavezan broj časova koje moraju održati.MarketingNajnovije vesti