Novac
Srbija

Značajno skočila štednja u bankama

Izvor: 
Beta Uto, 13/04/2021 - 14:49

U vreme pandemije korona virusa štednja stanovništva u bankama u Srbiji je probila granice, piše mesečnik Biznis i finansije.
 
U prethodnih godinu dana dinarska štednja povećana je za 11,2 milijarde dinara (13,2 odsto), a od početka godine za tri milijarde dinara (3,2 odsto), dostigavši iznos od 96 milijardi dinara.
 
Devizna štednja u bankama u Srbiji trenutno iznosi 11,7 milijardi evra i za godinu dana povećana je za 747 miliona evra (6,8 odsto), a od početka godine za 303 miliona evra (2,6 odsto).
 
Devizna štednja i dalje čini najveći deo ukupne štednje u Srbiji, pri čemu je dominantna valuta u kojoj se štedi evro (10,7 milijardi evra ili 91 odsto ukupne devizne štednje).
 
U ročnoj strukturi deviznih depozita stanovništva, dominiraju depoziti po viđenju (70 odsto), zatim depoziti ročnosti od šest do 12 meseci (15 odsto), dok je 13 odsto devizne štednje ročnosti preko godinu dana.
 
Prema podacima Narodne banke Srbije, u poslednjih godinu dana poraslo je učešće depozita po viđenju i depozita ročnosti od šest do 12 meseci u ukupnim deviznim depozitima, dok je najviše smanjeno učešće depozita ročnosti od jedne do dve godine, piše Biznis i finansije.
 
Kada je reč o ročnoj strukturi dinarskih depozita stanovništva, dominiraju depoziti ročnosti od šest do 12 meseci (44 odsto), zatim depoziti po viđenju (27 odsto), dok je 19 odsto dinarske štednje ročnosti preko godinu dana.
 
U poslednjih godinu dana, poraslo je učešće depozita ročnosti od čest do 12 meseci i depozita po viđenju u ukupnim dinarskim depozitima, dok je, kao i kod deviznih depozita najviše smanjeno učešće depozita ročnosti od jedne do dve godine.

MarketingNajnovije vesti