Srbija

Zorana Mihajlović: Preduzeća koja koriste gas da razmotre prelazak na druge energente

Izvor: 
FoNet Sre, 20/07/2022 - 13:42Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas s predstavnicima kompanije „Tetrapak“ o snabdevanju gasom industrijskih potrošača tokom zime i tom prilikom istakla da je važno da preduzeća koja koriste gas sagledaju svoje mogućnosti za supstituciju drugim energentima u slučaju nepredviđenih situacija.

Kako je saopšteno iz njenog Ministarstva, ona je rekla da je država obezbedila dovoljne količine gasa kroz ugovor sa „Gaspromom“ u gasnim skladištima u Mađarskoj i srpskom delu gasnog skladišta u Banatskom Dvoru, ali da se u uslovima energetske krize u Evropi ne može do kraja predvideti razvoj situacije u zimskom periodu.

„Zbog toga postoje krizni planovi, utvrđuju se prioriteti i pre svega se vodi računa o zadovoljenju domaćeg tržišta. Posebno je važno da preduzeća koja koriste gas sagledaju svoje mogućnosti za supstituciju drugim energentima u slučaju nepredviđenih situacija“, istakla je Mihajlović.

Predstavnici „Tetrapaka“ su informisali ministarku o velikom značaju gasa za funkcionisanje pogona u Gornjem Milanovcu, gde se proizvodi ambalaža u koju se pakuju osnovne životne namirnice, navodeći da je zabrinutost za pitanje sigurnosti snabdevanja gasom prisutna i u drugim evropskim državama u kojima ova kompanija ima svoje fabrike.
MarketingNajnovije vesti