Foto: Pxfuel
Svet

215.000 kokošaka biće ubijeno zbog ptičjeg gripa

Izvor: 
Tanjug Pet, 06/11/2020 - 09:59

Oko 215.000 kokošaka nosilja biće ubijeno posle registrovanih slučajeva ptičijeg gripa u jednoj farmi živine na jugu Holandije.

"Ptičiji grip (H5) prijavljen je u jednoj farmi kokošaka nosilja kod grada Druten. Verovatno je reč o visoko pategonoj varijanti ptičijeg gripa", navodi se u saopštenju holandskog Ministarstva poljoprivrede.

Svih 100.000 kokošaka na farmi biće ubijeno u cilju sprečavanja daljeg širenja virusa, kao i još 115.000 iz obližnje farme.

Ministarstvo je uvelo zabranu prevoza živine, jaja i stajskog đubriva na području od deset kilometara od ugroženih farmi. Krajem oktobra je ubijeno 35.700 kokošaka na farmi nekoliko kilometara od mesta sadašnje zaraze.

Ministarstvo poljoprivrede je 23. oktobra uvelo preventivni karantin za sve farme živine u Holandiji posle pojave visoko patogenog oblika ptičijeg gripa H5N5 kod dva labuda.

To je navelo i Francusku da uvede slične mere. Francuske vlasti su pojačale mere prevencije i danas su proglasile 45 okruga kao rizična mesta za ptičiji grip koje mogu preneti ptice selice.

Na tom područjima je uveden karantin za farme živine.
MarketingNajnovije vesti