Nemačka zastava Foto: pxhere
Svet

Ambasador objasnio ko iz Srbije može da uđe u Nemačku

Izvor: 
FoNet Sre, 03/06/2020 - 18:21


Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da u Nemačku trenutno mogu da uđu državljani Srbije koji imaju boravišnu dozvolu, ili vizu, i koji u toj zemlji imaju prijavljeno prebivalište.

"Dakle, svi koji su samo došli u posetu u Srbiju i koji su zbog krize koronavirusa bili primorani da ostanu duže nego što su planirali, mogu se vratiti kad god žele. Trenutno su dužni 14 dana da budu u kućnoj samoizolaciji, isto kao i nemački državljani koji žele da se vrate, na primer iz Srbije", naveo je Šib. 

On je rekao da je situacija drugačija sa državljanima Srbije koji su već dobili nacionalnu vizu za ulazak u Nemačku, ali još ne žive tamo, već žele da uđu po prvi put, jer to za sada nije moguće. Šib je dodao da je izuzetak ako je reč o državljaninu Nemačke koji je u braku sa državljaninom Srbije, ili ako im dete ima nemačko državljanstvo. 

"Mešovita srpsko-nemačka porodica ima pravo kad god želi da uđe u Nemačku, bez obzira na trenutnu situaciju, ali samo svi zajedno, i to čak i u slučaju da supružnik dosada nije živeo u Nemačkoj", istakao je Šib. 

On je dodao da su omogućena i putovanja iz ličnih razloga zbog hitnog slučaja, na primer zbog smrti člana porodice, a odluku o tome donosi službenik pogranične policije na granici prilikom pasoške kontrole. 

Šib je rekao da su i dalje isključena sva turistička putovanja, odlazak u šoping, kod rodbine, prijatelja ili poznanika, a čim te mere budu ukinute ambasada će to objaviti na sajtu.
MarketingNajnovije vesti