Rusija Amerika zastave Foto: pixabay
Svet

Amerika zabranjuje uvoz ruskih energenata, Evropa ima plan oročen na 2030. godinu

Izvor: 
Euronews Srbija/B92/Tanjug Uto, 08/03/2022 - 17:49Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena donela je odluku da zabrani uvoz ruskih energenata u SAD kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, saopštio je Bajden.

"Reč je o potezu koji smo usaglasili sa našim saveznicima, a svesni smo da naši evropski partneri taj korak možda ne mogu da prate, budući da ne proizvode toliko nafte kao SAD", rekao je američki predsednik.

Nezavisnost od ruskog gasa EU najavljuje od 2030. godine.

Evropska komisija predstavila je danas plan po kome bi EU do 2030. godine trebalo da postane nezavisna od ruskih fosilnih goriva, na prvom mestu gasa kao i da da odgovor na rastuće cene energije i popunu zaliha gasa za sledeću zimu.

Planom se predviđa da se do ukidanja zavisnosti EU od fosilnih goriva iz Rusije "dođe pre 2030. godine i to diverzifikacijom snabdevanja gasom kroz veći uvoz tečnog prirodnog gasa od neruskih dobavljača, većom proizvodnjom i uvozom biometana i obnovljivog hidrigena". Planom su predstavljeni i brže smanjenje upotrebe fosilnih goriva u evropskim domaćinstvima i industriji, povećanje energetske efikasnosti, obnovljivih izvora i elektrifikacije u EU.

U Evropskoj komisiji ocenjujuju da bi se na ovaj način do 2030. godine smanjila potrošnja fosilnog gasa u EU za 155 milijardi kubnih metara što je jednako evropskom uvozu iz Rusije u 2021. godini.

"Vreme je da se pozabavimo našim ranjivostima i brzo postanemo nezavisniji u našim energetskim izborima. Obnovljivi izvori energije su jeftin, čist i potencijalno beskonačan izvor energije. Umesto da finansirmo industriju fosilnih goriva negde drugde, to će stvarati nova radna mesta ovde. Putinov rat u Ukrajini pokazuje hitnost ubrzanja naše tranzicije čiste energije", kaže poptpredsednik Komisije Frans Timermans.

Plan Evropska komisije daje državama članicama dodatne smernice za regulisanje cena energenata u izuzetnim okolnostima uključujući preraspodelu prihoda energetskog sektora, trgovinu emisijama velikih potrošača kao i upotrebu državne pomoći za kratkoročnu podršku kompanijama pogođenim visokim cenama energije.

Istovremneo, u EK kažu da će razmotriti hitnu meru privremenog ograničenja cena eleketrične enerigije kako bi se ograničio efekat skoka cene gasa na tržištu.

Plan predviđa i da se do aprila predstavi zakonski predlog koji bi zahtevao da podzemna skladište gasa širom EU budu popunjena najmanje do 90 odsto kapaciteta svakog 1. oktobra.

 
MarketingNajnovije vesti