Foto: Pixabay
Svet

Bitkoin na korak od 50.000 dolara

Izvor: 
Tanjug Uto, 16/02/2021 - 11:25Bitkoin se primakao danas novom rekordnom pragu od 50.000 dolara, od kojeg ga deli samo 60 dolara, nastavljajući nagli uspon iniciran stavom velikih investitori koji su počeli ozbiljno da shvataju digitalnu imovinu.

Prva i najpoznatija svetska kriptovaluta dostigla je noćas 49.938 dolara, ojačavši ove godine za otprilike 70 posto, izveštava Rojters.

Rast cene bitkoina posebno se intenzivirao nakon što je proizvođač električnih automobila "Tesla" saopštio da je uložio 1,5 milijardi dolara u bitkoin i da će prihvatati plaćanja u ovoj digitalnoj valuti.

Rivalska kriptovaluta etereum se takođe drži blizu svog rekordnog nivoa od 1.879 dolara, koji je dostigla prošle nedelje.

Pored "Tesle", bitkoin je proteklih meseci zabeležio do sada neviđenu tražnju brojnih velikih i malih investitora koji su najavili njegovo prihvatanje kao sredstva plaćanja.

Najstariju svetsku kriptovalutu je kreirao zagonetni Satoši Nakamoto, čiji stvarni identitet nije poznat. Trgovanje bitkoinom je zasnovano na blokčejn tehnologiji koja funkcioniše kao javna datoteka transakcija, a opticaju je od 2009. godine kada su njim trgovali uglavnom špekulanti, što je praksa koja počinje da se menja.

Kompanija za poslovni softver MikroStratedži se među prvima odvažila i počela da kupuje bitkoin, pri čemu je prvu od nekoliko kupovina u višemilionskim dolarskim iznosima realizovala u avgustu 2020, nakon čega su se i šefovi hedž fondova sa Vol Strita, poput milijardera Stenlija Drukenmilera, okrenuli ulaganjima u tu digitalnu imovinu.

Kompanija za onlajn plaćanja, PejPal, omogućila je kupcima da koriste bitkoin za kupovine kod trgovaca u njihovoj mreži, a kartičarske kuće Masterkard i Visa su takođe najavile da se spremaju na takav potez, koji predstavlja kako novu mogućnost, tako i rizik, navodi brotanska agencija.
MarketingNajnovije vesti