Maska laboratorija Foto: pxhere
Svet

Broj žrtava u Italiji povećan na 1.266, u Austriji više od 500 zaraženih, Španija i BUgarska proglasile vanredno stanje

Izvor: 
Tanjug Pet, 13/03/2020 - 21:59Broj preminulih od korona virusa u Italiji skočio je u poslednja 24 časa za 250 na 1.266, što je porast od 25 odsto i najveći skok u apsolutnim brojkama od početka epidemije, saopštila je italijanska Agencija za civilnu zaštitu.

Ukupan broj zaraženih korona virusom porastao je na 17.660, odnosno za 17 odsto u odnosu na juče kada ih je bilo 15.113, prenosi Rojters.

 

Napominje se da je od prvih zaraženih na severu zemlje, 1.439 potpuno oporavilo.

Na intenzivnoj nezi u bolnicama u Italiji nalazi se 1.328 pacijenata, oko 200 više nego juče.

SZO: 132.000 zaraženih, Evropa epicentar pandemije

Korona virus pojavio se do danas u 123 zemlje gde je ukupno zaraženo više od 132.000 ljudi, a Evropa je postala epicentar pandemije, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija.

"Evropa je sada postala epicentar pandemije sa više prijavljenih slučajeva i smrti nego u ostatku sveta zajedno, isključujući Kinu", rekao je generalni direktor SZO Tedros Gebrejesus na konferenciji u Ženevi, prenosi Rojters.

On je najavio da SZO pokreće plan solidarnosti povodom korona virusa koji će omogućiti ljudima i organizaciji da daju pomoć kada je reč o nabavci maski, rukavica, naočara i druge medicinske opreme, kao i ulaganju i istraživanje vakcine.

Socijalno distanciranje je "proveren metod" za usporavanje širenja virusa, ali nije rešenje koje će zaustaviti prenošenje zaraze, rekao vodeći stručnjak SZO Majk Rajan.

Svaka suverena zemlja treba da odluči kojim merama će zaštiti svoj narod, rekao je on.

Španija proglasila vanredno stanje, 4.375 obolelih

Španija je proglasila vanredno stanje nakon što su u toj zemlji 4.374 osobe obolele od korona virusa.

Špansko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas svoje stanovnike da ne putuju u inostranstvo.

"Zbog povećanog broja otkazivanja letova i zbog situacije povezane s korona virusom u Španiji, savetuje se putnicima da promene svoje planove o putovanju", prenosi Hina.

Španski premijer Pedro Sančez proglasio je vanredno stanje pa će sutra uvesti nove mere u borbi protiv širenja korona virusa koje bi mogle uključivati ograničenje kretanja stanovništva.

"Sutra ćemo doneti nove mere kako bi se mobilizovali svi resursi u zaštiti stanovnika od virusa. Vojni, privredni, finansijski i drugi resursi biće koordinirani. Izvanredno stanje trajaće petnaest dana", rekao je Sančes na vanrednoj konferenciji u Madridu koja je kasnila i na kojoj novinarima nije bilo dopušteno postavljanje pitanja.

U Španiji 133 osobe umrlo od ukupno 4.374 obolele.

"Nije isključeno da će Španija iduće sedmice imati 10.000 zaraženih. Čekaju nas teške nedelje. Ovo je tek prva faza u borbi s kojom se suočava svet", rekao je Sančes.

Od sutra će u Madridu biti zatvoreni svi kafići, restorani i diskoteke nakon što su već od ranije zatvorene škole, vrtići, fakulteti, muzeji, pozorišta i stadioni. U drugim delovima zemlje takođe su pooštrene mere.

Javna televizija TVE u svom informativnom programu pozvala je stanovnike da ostanu kod kuće.

Na ulicama je manje ljudi, a danas je u Madridu broj putnika podzemnom železnicom pao za više od 50 posto u odnosu na isti dan prošle godine.

U petak je više od 60 država uvelo neki oblik restrikcija za putnike koji dolaze iz Španije.

Raste broj zaraženih u Austriji

Broj inficiranih korona virusom u Austriji je danas posle podne prešao 500. Prema podacima Ministarstva zdravlja trenutno je 504 potvrđenih slučajeva inficiranih koronavirusom. Austrijska vlada donela je danas odluku o proširenju mera protiv korona virusa, pa će tako biti zatvorene radnje, ograničiće se radno vreme ugostiteljskih objekata, biće uvedene granične kontrole prema Švajcarskoj i Lihtenštajnu, a pod karantinom će biti dva regiona u pokrajini Tirol.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je na današnjoj konferenciji za štampu da se virus i dalje širi Evropom i da je sada vreme da građani Austrije budu jedinstveni kako bi zaštitili starije sugrađane.

"To znači ograničenja u svakodnevnom životu. Mi smo kao Austrija jedan tim, u kojem svako mora dati svoj doprinos u kriznim vremenima", poručio je Kurc. 

 

 

Dodao je da od ponedeljak mora da se smanji socijalni život na najniži nivo, zbog čega se uvode nove mere.

"Zahtevamo od svih preduzetnika da zaposlenima, gde je to moguće, od iduće nedelje omoguće da rade od kuće. Dalja mera je da će restorani, barovi, kafići od ponedeljka raditi samo do 15 sati. Pored toga radnje od ponedeljka ostaju zatvorene, izuzev onih koje prodaju namirnice, supermarketi, apoteke, banke, drogerije, pošta i sve drugo što je bitno za snabdevanje", objasnio je Kurc.

Rekao je da građani ne treba da brinu da će osnovno snabdevanje biti ugroženo.

Kad je reč o susedima, a kako se virus brzo širi, osim Italije i u Španiji, Švajcarskoj i Francuskoj, od ponedeljak će biti obustavljeni letovi ka tim zemljama.

Kurc je kazao da se regioni Pacnauertal i Sankt Anton am Arlberg u Tirolu odmah stavljaju pod mere karantina, a s obzirom da je u Tirolu broj inficiranih gotovo tri puta veći nego u drugim delovima Austrije.

Ti regioni, naglasio je, biće odmah izolovani, a građani koji u njima žive biće najbolje moguće opskrbljeni i moćiće nakon 14 dana izolacije ponovo da nastave normalan život.

"Svesni smo da su ove mere veoma restriktivne i da podrazumevaju značajna ograničenja svakodnevnih aktivnosti, ali su potrebne da usporimo širenje virusa", kazao je premijer.

Kurc je dodao da se razmatra i paket mera za pomoći privredi u krizi, te da će prvi paket mera pomoći preduzećima i imati cilj da se sačuvaju radna mesta.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober kazao je da je nekome možda broj od 432 inficirana u ovom trenutku izgleda mali, ali nažalost, kako je rekao, taj broj je "samo trenutno tako mali".

Dodao je da je poslednjih dana zabeležen prosečan rast od 40 odsto dnevno, a da je takav trend i u Evropi i svetu.

"Ovim merama želimo da sprečimo razvoj kakav vidimo u Italiji", poručio je ministar.

Anšober je istakao da je važna zaštita bolničke infrastrukture, zbog čega je doneta odluka o zabrani poseta, izuzev na dečijim odeljenjima.

"Odgovornost svih nas je da doprinesemo da budu zaštićene ugrožene grupe stanovništva, a to su stariji od 70 godina, ali i osobe sa težim oboljenjima. Naš život će se značajno promeniti narednih meseci, ali to je potrebno da bismo sprečili razvoj kao u susednoj Italiji", ponovio je.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer objasnio je da će karantin u dva regiona obezbeđivati policija.

On je pozvao strane goste, koji se nalaze u tom regionu da što je moguće pre otputuju.

"Pozvani su da se na putu ka svojim zemljama ne zaustavljaju nigde. Uzimaćemo podatke o njihovom identitetu i prosledićemo zemljama porekla, kako bi oni pri povratku mogli da budu smešteni u kućni karantin", objasnio je Nehamer.

Rekao je da se uvode pojačane kontrole i na granicama prema Švajcaraskoj i Lihtenštajnu, kao što su one koje već postoje prema Italiji.

"Cilj kontrola je da učinimo sve da zaražene osobe ne uđu u zemlju, ali ujedno da osiguramo da se život može nastaviti, a to znači da tranzit bude moguć, kao i transport robe", rekao je ministar.

S obzirom na ukidanje letova prema Španiji, Francuskoj i Švajcarskoj ministar je zamolio Austrijance koji se nalaze u tim državama da se što pre vrate, jer je Ministarstvo spoljnih poslova izdalo upozorenje za putovanja u te zemlje.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, potvrđeno je 428 infekcija, a urađeno je ukupno 6.852 testiranja.

Istovremeno, beleže se i uspesi u lečenju, te je do sada, od prvih slučaja infekcije, koji su se pojavili krajem februara, izlečeno šest osoba.

Najveći broj infekcija beleži pokrajina Tirola sa 132, zatim slede pokranije Beč 74, Gornja Austrija 68, Donja Austrija 63, Štajerska 44, Salcburg 20, Forarlberg 17, Burgenland 8 i Koruška 4.

Portugal zatvara škole

Portugalska vlada donela je odluku o zatvaranju svih škola u zemlji od ponedeljka zbog suzbijanja korona virusa i to do 9. aprila kada će biti izneta nova procena situacije, saopštio je premijer Antonio Kosta.

On je u televizijskom obraćanju takođe rekao da kruzerima neće biti dozvoljeno iskrcavanje putnika osim ako oni ne žive u Portugaliji, preneo je sinoć Rojters.

 

Noćni klubovi takođe će biti zatvoreni, a biće uvedena brojčana ograničenja i za posete restoranima i tržnim centrima.

U Portugaliji je registrovano 78 osoba zaraženih korona virusom.

I Belgija zatvara škole, restorane

Posle Francuske i još nekih evropskih zemalja i Belgija je odlučila da zatvori škole, kafiće i restorane kao i da skrati radno vreme prodavnica kako bi suzbila širenje korona virusa.

Mere stupaju na snagu u petak u ponoć i biće na snazi do 3. aprila, mada će škole biti zatvorene pet nedelja, rekla je belgijska premijerka Sofi Vilmes.

"Nema karantina. Želimo da izbegnemo italijansku situaciju i izbegnemo karantin", rekla je ona na konferenciji za novinare.

U Belgiji je skoro 400 ljudi zaraženo korona virusom, a tri osobe su preminule, preneo je sinoć Rojters.

Takođe, svi sportski i kulturni događaji biće odloženi.

Vanredno stanje i u Bugarskoj

Bugarski parlament jednoglasno je izglasao odluku da se u zemlji proglasi vanredno stanje do 13. aprila kako bi se suzbilo širenje korona virusa, nakon što je broj potvrđenih slučajeva obolelih porastao na 23.

Tokom vanrednog stanja biće zabranjena putovanja u zemlje s velikim brojem zaraženih, biće zatvorene škole i fakulteti, a policiji će biti dozvoljeno da interveniše radi izolacije zaraženih ljudi, prenosi Rojters.

"Vlada planira i rebalans budžeta za 2020. godinu kako bi opredelila više sredstava za podršku zdravstvenom sistemu", rekao je poslanicima premijer Bojko Borisov.

Albanija zatvorila prelaza Sukobin-Murićani ka Crnoj Gori, zatvoreni prelazi i ka Kosovu i Metohiji

Zvanična Tirana odlučila je da od jutros u 6 sati zatvori prelaze ka kosovskoj teritoriji u trajanju od 72 sata, kao meru predostrožnosti zbog širenja korona virusa.

Prelazi će biti zatvoreni do 15. marta u ponoć, saopštile su nadležne kosovske službe, prenela je prištinska Koha. Ovom merom albanska vlada je praktično zabranila ulaz na teritoriju te drzave građanima i vozilima.

 

Prolaz će biti dozvoljen sani vozilima Hitne pomoći i vozilima koja prenose robu i službenim automobilima. U Albaniji su registrovana 23 slučaja korona virusa, a jedna osoba je umrla. Albanija je od jutros privremeno zatvorila granični prelaz ka Crnoj Gori.

Austrija zatvara 47 graničnih prelaza ka Italiji

U borbi protiv širenja korona virusa Austrija od ponoći zatvara 47 manjih graničnih prelaza ka Italiji.

Reč je, pre svega, o brdskim graničnim prelazima, koji se zatvaraju na osnovu uredbe ministra unutrašnjih poslova Karla Nehamera.

Uredba predviđa i da se pogranični saobraćaj na regionalnom putu kod Terl-Maglerna omogući samo između 6 i 21 časova.

Ostaju otvoreni granični prelazi na glavnoj saobraćajnoj ruti kao što su Rešenpas, Brener, Silijan i Terl-Maglern, ali važi odluka vlade da se putnici iz Italije ne puštaju u zemlju bez potvrde lekara da nisu inficirani korona virusom.

Vanredno stanje u Španiji 

Vlada Španije danas će proglasiti vanredno stanje zbog korona virusa, saopšteno je na televiziji Seksta, prenosi Rojters.

Stanje pripravnosti, kako rečeno je televiziji, Vlada je najavila kao prvo od tri stepena vanrednog stanja u zemlji, javlja Rojters.

Prvi stepen trajaće 15 dana tokom kojih će biti pripremljene eventualno, kao što je izolacija stanovništva ili njegova evakuacija.

U Rusiji 45 obolelih 

Broj obolelih od korona virusa u Rusiji porastao je sa 34 na 45, saopšteno je danas u Moskvi.

"Trenutno, od korona virusa u Ruskoj Federaciji obolelo je 45 lica, od koji su 42 ruski državljani, dva kineski i jedan italijanski", rekli su novinarima članovi ruskog tima za borbu poritv COVID-19.

Kako prenosi TASS, 11 obolelih registrovano je u posleđa 24 časa, a svi oni su nedavno bili u Italiji, Francuskoj i Austriji.
MarketingNajnovije vesti