Foto: Pixabay
Svet

Cene nafte porasle zbog razmatranja EU da zabrani rusku naftu

Izvor: 
Euronews Srbija/Tanjug Pon, 21/03/2022 - 10:26Cene nafte su porasle danas za tri dolara, pri čemu je Brent prešao nivo od 110 dolara po barelu, pošto zemlje Evropske unije razmatraju da se pridruže embargu SAD na uvoz ruske nafte, i jer je napad na saudijska naftna postrojenja tokom vikenda izazvao nervozu na tržištu.

Evropska nafta Brent je poskupela za 3,44 dolara ili 3,2 odsto, na 111,37 dolara po barelu na azijskom trgovanju do 4.43 sata po srednjoevropskom vremenu, dok je cena američke sirove nafte WTI porasla za 3,54 dolara ili 3,4 odsto, na 108,24 dolara za barel, izveštava Rojters.

Ovakvom kretanju cena doprinele su informacije da će ove nedelje uslediti niz sastanaka na vrhu između vlada Evropske unije i američkog predsednika Džoa Bajdena s ciljem da se pojača odgovor Zapada prema Moskvi zbog napada na Ukrajinu, pri čemu će EU, pored ostalog, razmotriti da li da uvede zabranu uvoza nafte iz Rusije.

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Verščuk je izjavila rano jutros da nema šanse da se snage te zemlje predaju u opkoljenom istočom lučkom gradu Marijupolju. Budući da sukob ne popušta, u fokus kupaca se vratila dilema da li će biti tržište biti u stanju da nadoknadi manjak ponude ruskih barela ukoliko Brisel uvede naftne sankcije.

"Napad Huta na saudijski energetski terminal, upozorenja o sistemskom manjku proizvodnje članica OPEK-a i potencijalni naftni embargo Evropske unije prema Rusiji doveli su do skoka cena nafte na trgovanju u Aziji", navodi viši analitičar u kompaniji Oanda, Džefri Halej.

Dodaje da će se "čak i kad bi se rat u Ukrajini završio sutra, svet suočiti sa strukturnim energetskim deficitom, zbog sankcija Rusiji".

Tokom vikenda, napadi jemenske grupe Huti, koja je povezana sa Iranom, izazvali su privremeni pad proizvodnje u jednoj rafineriji Saudi Aramka, što je podstaklo nervozu na tržištu naftnih derivata.

Najnoviji izveštaj Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika, uključujući Rusiju, grupa nazvana OPEK+, pokazao je da neki proizvođači i dalje ne uspevaju da ispune dogovorene kvote proizvodnje nafte.

 
MarketingNajnovije vesti