Češka protest printscreen
Svet

Česi protestovali protiv "kovid tiranije češke vlade" VIDEO

Izvor: 
Tanjug/Beta Ned, 10/01/2021 - 21:33Više od 2.000 Čeha, umesto dozvoljenih maksimalno 100, okupilo se u nedelju na Staromnjestskom trgu u centru Praga, da protestuju protiv "kovid tiranije češke vlade" i traže da se najkasnije 23. januara Češka otvori, ukinu sanitarne mere, a Česi počnu da žive normalne živote.

„Mere protiv epidemije koje je uvela ova vlada ne deluju i nikada neće delovati. Naprotiv, nanose štetu celoj republici, nama, vama, celom narodu“, izjavio je u ime čeških ugostitelja, čiji restorani su već po ko zna koji put zatvoreni od jeseni, Jirži Janeček.

Organizatori, inicijativa ugostitelja „Crkao pas“, nazvano tako po skraćenici epidemiološkog plana mera PES, koja na češkom znači pas i njen simbol i jeste pas koji se raduje na prvom stepenu rizika, a reži na petom najvišem i marginalna politička stranka Slobodni tvrde da vlada samo pogoršava epidemiju i da bi Česi bolje umeli da se štite od bolesti sami.

„Na ovim demonstracijama proglasićemo otvaranje Češke. Nećemo poštovati mere vlade koje ne funkcionišu, a naprotiv prouzrokovale su daleko ubitačniju pandemiju siromaštva, nezaposlenosti, preduzeća koja propadaju i neobrazovanja“, kazao je uoči protesta moderator demonstracija u centru Praga David Biksadski.

Mnogi od učesnika na protest nisu poneli zaštitne maske, ali zato nose transparente sa porukama „STOP kovid tiraniji. Zaustavimo totalitarni sistem u ime kovida“, „Nismo ovce“, „U ponedeljak u škole“ ili „STOP korona-teroru“.

Okupljeni protivnici sanitarnih mera skandirali su „Mi hoćemo da živimo“, a podržao ih je sa podijuma i bivši premijer i kasnije predsednik Češke Vaclav Klaus koji odbija vakcinaciju i sanitarne mere, a označen je i više puta tokom pandemije za dezinformatora koji širi lažne vesti.

„Bio sam vanredno počastvovan time što su me označili za jednog od dvojice glavnih dezinformatora koji skreće sa pravog puta jadne sugrađane. Uvek u istoriji bio je običaj da se u slučaju pandemije izoluju bolesni. Sada prvi put su u pandemiji izolovani zdravi ljudi“, kazao je na protestu Klaus.

„Idi da se vakcinišeš, Vaclave. U svojim godinama rizikuješ da te virus sustigne“, poručio je Vaclavu pred demonstracije njegov naslednik na čelu Češke, predsednik Miloš Zeman.

Predsednik Zeman je ponovo u intervjuu za tabloid Blesk apelovao na Čehe da izdrže još malo dosadne i stroge sanitarne mere od kojih su već umorni, zato što se konačno pojavilo svetlo u tunelu – vakcina koja je bila delotvorna kod dosadašnjih bolesti i epidemija.

„Glavni faktor epidemije je to što je ljudima već dosadno, umorni su i odbijaju često veoma stroge restriktivne mere. A pre svega tamo gde se okupljaju – svi znaju da je okupljanje izvor infekcije, epidemija se širi“, rekao je Zeman.

Češki predsednik poručio je da je pandemija isto jedna vrsta rata, a da oni koji žele slobodu mogu da je imaju i ne vakcinišu se, ali da se ne čude ako od Kovida-19 umru, a što je gore, mogu do tada oni nekog da zaraze.

Vaclav Klaus je, međutim, protivnicima mera okupljenim u centru Praga saopštio da navodno nikakva čarobna vakcina ne postoji, nego da svi moraju ionako da se zaraze i steknu prirodni imunitet, te da on sam nema nameru da se vakciniše, što je u Češkoj inače u slučaju ove vakcine protiv Kovida-19 ionako dobrovoljno.

Protiv organizatora protesta policija je već podnela prijavu, zato što je prekršen dozvoljeni broj 100 ljudi, a takođe masa učesnika nije imala obavezne zaštitne maske, niti je poštovala naređeni razmak od dva metra.

Inicijativa „Crkao pas“ već je prošle nedelje protestovala zbog mera i zatvorenih restorana i kafića, tako što je u centru Praga poređala staklene krigle za pivo sa upaljenim svećama u njima od Staromnjestskog trga do sedišta vlade na drugoj obali Vltave.

Češka je po broju novozaraženih u poslednjih sedam dana po stanovniku najgora na svetu.

U sredu je registrovan najveći broj – 17.730 novozaraženih za 24 časa, a po broju preminulih na milion stanovnika, koji je dostigao u zemlji od 10,7 miliona stanovnika 13.115 protekle sedmice bila je četvrta najgora.

 
MarketingNajnovije vesti