Foto: Pikrepo
Svet

Četvoro mrtvih tokom upada Trampovih pristalica na Kapitol Hil, Senat nastavio zasedanje

Izvor: 
RTS/Rojters/CNN Čet, 07/01/2021 - 09:18

Sednica Senata nastavljena u Vašingtonu nakon što su pristalice Donalda Trampa pokušale da preokrenu rezultate predsedničkih izbora. Četiri osobe su poginule, a 52 su uhapšene. Povređeno je i 14 policajaca. Tviter, Fejsbuk i Snepčet privremeno blokirali Trampove naloge.   

Zasedaju oba doma Senata, potvrđuje se jedna po jedna država. Očekuje se da će rasprava trajati još sat ili dva, nakon čega će Džozef Bajden i zvanično postati 46. predsednik SAD. U Vašingtonu je policijski čas koji će trajati do 6 ujutru po lokalnom vremenu. Na ulicama se nalazi više od 60.000 policajaca, kao i 1.100 pripadnika Nacionalne garde. U ovom trenutku je sve mirno, javlja dopisnik RTS-a iz Vašingtona.

Većina analitičara i stručne javnosti direktno krivi za dešavanja u Vašingtonu Donalda Trampa, odnosno njegov govor pristalicama ispred Bele kuće u kome je ponovio da su izbori pokradeni i pozvao ih da krenu ka Kapitolu. 

Zameraju mu da je skoro dva sata odbijao da uputi Nacionalnu gardu ispred Kongresa. On to praktično nije uradio, već je potredsednik Majk Pens nakon evakuacije pozvao sekretara za odbranu i zamolio da se Nacionalna garda uputi.

Mnogi analitičari, pre svega liberalni, pozivaju rukovodstvo republikanaca da se pozove 25. amandmankoji podrazumeva da članovi kabineta proglase Trampa nesposobnim za vršenje dužnosti i da kao privremeni predsednik bude proglašen Majk Pens.

Do inauguracije Džozefa Bajdena ostalo je 13 dana. 

Šef policijske uprave Metropoliten Robert Konti naveo je da su četiri osobe poginule, a da su 52 uhapšene.

Prema njegovim rečima, nekoliko osoba je uhapšeno zbog optužbi za nošenje oružja. Naveo je da su pronađene i dve eksplozivne naprave kod sedišta republikanskog i demokratskog nacionalnog odbora, kao i hladnjak vozila na Kapitolu u kome su se nalazili molotovljevi kokteli.

Konti je istakao da je povređeno 14 policajaca.
MarketingNajnovije vesti