Žena na poslu Foto: pixabay
Svet

Da li biste radili deset sati dnevno, ali četiri dana nedeljno?

Izvor: 
HRT Pet, 07/01/2022 - 09:26Pandemija je umnogome promenila radne navike. Sve više firmi prelazi na rad od kuće, a neke su uvele i četvorodnevnu radnu nedelju.

Umesto pet, radi se četiri dana nedeljno, ali deset sati na dan.

U hrvatskoj firmi Logička matrica radi se četiri dana nedeljno po deset sati, i tako već više od tri godine, prenosi HRT. Za Dina Galinovića to nije novost, ali prvi put tako radi kod hrvatskog poslodavca.

"Nažalost, od mojih poznanika, kolega, retko ko može reći da se suočio s tako nečim, a ako i predloži nešto slično, to je nešto što nije prihvaćeno od strane poslodavaca, oni su i dalje vrlo skeptični ili je i dalje prisutna ta velika potreba za kontrolom, strahom da će se automatski smanjiti efikasnost", kaže Galinović, savetnik za evropske politike i projekte zaštite životne sredine i održivi razvoj u Logičkoj matrici.

Ali iskustvo je u njihovom slučaju pokazalo upravo suprotno.

"Osim većeg zadovoljstva ispostavilo se da nam je godina u kojoj smo uveli četvorodnevnu radnu nedelju čak 45 odsto uspešnija u odnosu na prethodnu godinu", kaže Maja Kirinić, vođa Odeljenja za strateško planiranje i pripremu EU projekata u Logičkoj matrici.

Ipak, mnogo je sektora u kojima takva organizacija rada nije moguća. Na primer u poljoprivredi, gde radna nedelja traje sedam dana i tako cele godine. Teško je zamisliti i da bi se za šivaćim ili građevinskim mašinama ili u pogonu moglo izdržati deset sati na dan.

"I uvek se postavlja pitanje da li će se radnik se dodatnog dana odmora zaista odmoriti od prekomernog rada u četiri dana", ističe Krešimir Sever, predsednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

"U zemljama poput Hrvatske čini mi se da nam treba više rada, mi ne možemo postići s više slobodnog vremena sve što treba da postignemo i da se izvučemo i sustignemo zemlje koje su ispred nas", kaže Damir Zorić, direktor Hrvatskog udruženja poslodavaca.

I dok se nekad osam sati radilo, osam odmaralo, a osam spavalo, danas se radi i od kuće, a radno vreme se prilagođava. U svemu je najvažnije da se efikasnost ne smanjuje i da je zaposleni zadovoljan radnim vremenom, ali i platom, prenosi HRT.
MarketingNajnovije vesti