Foto: pixabay
Svet

Da li ćemo na leto putovati Evropom: Lideri EU razgovarali o sertifikatima o vakcinaciji

Izvor: 
Tanjug Pet, 26/02/2021 - 09:14Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će digitalni sertifikati o vakcinaciji, koji će omogućavati ljudima da putuju Evropom uprkos pandemiji korona virusa, verovatno biti dostupni pre leta.
 
Lideri EU su sinoć na redovnoj video konfrenciji posvećenoj borbi protiv pandemije kovida-19 pokazali da postoji sve veća podrška tzv. digitalnim sertifikatima o vakcinaciji koji bi se zasnivalii na zajedničkim evropskim kriterijumima za ulazak u zemlje članice i otvaranje društva nakon pandemije.
 
"Svi su se saglasili da nam treba digitalni sertifikat o vakcinaciji", rekla je Merkel na konferenciji za novinare nakon samita EU, koji je održan onlajn.
 
Lajen: Najmanje tri meseca za sistem sertifikata
 
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da će na zemljama članicama biti da donesu odluke o tome šta će moći da se radi sa sertifikatima, a da će se na nivou EU oni koristiti za funkcionisanje jedinstvenog tržišta.
 
Fon der Lajen je navela da će za uspostavljanje sistema sertifikata o vakcinaciji u EU biti potrebno najmanje tri meseca. Sistem će podržavati informacije o vakcinaciji, negativnom PCR testu ili imunitetu osobe. 
 
"Potrebna nam je brza implementacija ako želimo da ovi sertifikati budu funkcionalni pre leta", zaključila je Fon der Lajen.
 
U EU naglašavaju da i dalje ima dosta otvorenih i političkih i naučnih pitanja kada je reč o sertifikatima o vakcinaciji.
 
"Imamo ohrabrujuće podatke iz Izraela gde su vakcine Fajzera pokazale da zaustavljaju prenos infekcije nakon revakcinacije", kaže Fon der Lajen.MarketingNajnovije vesti