Pivo u čaši Foto: pxhere
Svet

Danas je Međunarodni dan piva: EU proizvodi 74 litra piva po stanovniku

Izvor: 
021/Beta Pet, 06/08/2021 - 11:02Vodeći proizvođač piva u EU je Nemačka, Holandija je najveći izvoznik, a Francuska najveći uvoznik, pokazuju podaci Eurostata objavljeni povodom Međunarodnog dana piva koji se obeležava danas.

Članice EU u 2020. su proizvele gotovo 32 milijarde litara piva sa alkoholom i 1,4 milijarde litara piva sa manje od 0,5 odsto alkohola.

Ukupno su proizvedena 74 litra piva po stanovniku, saopštila je Evropska statistička služba dodajući da je u 2020. proizvodnja piva sa alkoholom u EU smanjena za osam procenata dok je proizvodnja bezalkoholnog piva bila stabilna.

Kako se navodi, najveći proizvođač piva je Nemačka iz koje dolazi svako četvrto pivo proizvedeno u EU.

Poljska u ukupnoj proizvodnji u EU učestvuje sa 12 odsto, Španija sa deset, Holandija sa osam a Francuska sa sedam odsto.

U odnosu na 2019, Slovačka je u 2020. u najvećoj meri povećala proizvodnju piva, za 25 odsto, dok je Italija najviše smanjila produkciju, za 46 odsto. Dvocifreni pad proizvodnje zabeležili su i Hrvatska, Španija, Mađarska i Austrija.

Najveći izvoznik piva je Holandija čiji izvoz pokriva petinu ukupnog izvoza EU a slede Belgija i Nemačka. SAD i Velika Britanija su glavne destinacije za pivo iz EU, kada je reč o izvozu u zemlje van EU. Istovremeno je Francuska 2020. bila najveći uvoznik piva u EU a slede Nemačka i Italija.

Eurostat navodi da je uvoz piva sa alkoholom iz zemalja van EU marginalan u odnosu na uvoz u okviru EU. Kada je reč uvozu iz zemalja van EU, članice bloka prednost daju britanskom i meksičkom pivu.

Kao Međunarodni dan piva od 2007. obeležava se prvi petak u avgustu.

 
MarketingNajnovije vesti