Zatvor Foto: pixabay
Svet

Danska "iznajmljuje" zatvorske ćelije na Kosovu: Žele da pošalju zatvorenike u Gnjilane

Izvor: 
Euronews Srbija Čet, 16/12/2021 - 18:48Jedna od najbogatijih zemalja Evropske unije nalazi se u problemu kada je reč o njenom zatvorskom sistemu. Kapaciteti su potpuno popunjeni, a ukoliko se uskoro ne krene sa reformom, te broj zatvornika i dalje bude rastao, Danskoj će do 2025. godine biti potrebno dodatnih 1.000 mesta. Kako bi delimično rasteretile sistem, vlasti iz Kopenhagena odlučile su da "iznajme" ćelije u inostranstvu - i to na Kosovu.

Danski i drugi inostrani mediji preneli su u sredu vest o tome da je Danska blizu postizanja sporazuma sa vlastima privremenih prištinskih institucija da iznajmi 300 zatvorskih ćelija na Kosovu i Metohiji. Kako Euronews Srbija saznaje, konačan dogovor očekuje se u ponedeljak.

Kako navode zvaničnici iz Prištine, sporazum će uključiti finansijsku podršku Kosovu za obnovljivu energiju, kao i za vladavinu prava. Ipak, Priština za Kopenhagen ima zahtev, a to je da ne bude dozvoljen dolazak onih zatvorenika koji su optuženi za terorizam ili koji imaju psihičke probleme.

Inače, populacija zatvorenika u Danskoj porasla je za 19 odsto od 2015. godine, pa je tako početkom 2021. godine u tamošnjim zatvorima bilo više od 4.000 zatvorenika, što je 100 odsto kapaciteta, prema zvaničnim statistikama.

Do 2025. će nedostajati 1.000 mesta

Danska vlada saopštila je u sredu da planira da iznajmi 300 zatvorskih ćelija na Kosovu. Ta odluka obuhvata "strance koji su osuđeni na deportaciju" i koji bi po isteku kazne bili proterani iz Danske. Njihovo izmeštanje je deo projekta koji nastoji da ublaži prenatrpanost zatvora, a takođe će se proširiti dansko zatvorsko imanje za 326 mesta između 2022. i 2025. godine.

Prošle godine je, inače, 350 zatvorenika trebalo da bude deportovano po isteku kazne.

Kako piše "Gardijan", broj zatvorenika u Danskoj porastao je za 19 odsto od 2015. godine, dostigavši više od 4.000 zatvorenika početkom 2021. i premašivši 100 odsto kapaciteta. U istom periodu broj upravnika je opao za 18 odsto ovoj u skandinavskoj državi u kojoj živi 5,8 miliona ljudi.

 
MarketingNajnovije vesti