Zastava Francuske

Foto: Pixabay
Svet

Državljani Srbije od danas mogu u Francusku; i vakcinisanima potreban negativan test na koronu

Izvor: 
N1 Sre, 09/06/2021 - 17:09Državljani Srbije od 9. juna mogu da uđu u Francusku, ali samo pod uslovom da su revakcinisani najmanje 14 dana pre putovanja i to isključivo vakcinama Fajzer i AstraZeneka. Uz to, čak i vakcinisani građani moraju prilikom ulaska da imaju negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 72 sata, potvrdilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, prenosi N1.

Putnici koji nisu vakcinisani, odnosno revakcinisani, mogu da uđu u Francusku ukoliko prilože dokaz o regulisanom boravku u Francuskoj ili nekoj od zemalja EU.

Ograničenje ne važi ni za nosioce studentske ili vize za duži boravak, zdravstvene radnike ili istraživače koji u Francusku dolaze radi obavljanja svoje profesije, zatim zaposlene u sektoru transporta (pomorci, vozači kamiona), kao i za nosioce diplomatskih ili službenih pasoša.

Ulazak u Francusku omogućen je i građanima Srbije koji imaju dokaz da njihovo putovanje podrazumeva tranzit preko jednog od aerodroma u Francuskoj, najduže do 24 časa.

Negativan PCR ili antigenski test obavezan je i za nevakcinisane državljane Srbije, koji mogu biti podvrgnuti i nasumičnom antigenskom testiranju prilikom ulaska u zemlju, uz određivanje mera samoizolacije u trajanju od sedam dana.

Kako bi se olakšalo putovanje unutar EU i doprinelo ekonomskom oporavku, Evropski parlament podržao je danas uvođenje digitalnog kovid sertifikata, koji će se primenjivati od 1. jula 2021. godine i važiće 12 meseci.

 
MarketingNajnovije vesti