Koronavirus Foto: pixnio
Svet

Državljanin Srbije u izolaciji na japanskom kruzeru

Izvor: 
N1 Sre, 12/02/2020 - 14:44Prema zvaničnim informacijama japanskih vlasti, na brodu "Diamond Princess", koji je se od petog februara nalazi u dvonedeljnom karantinu, a na kome se nalazi 14 državljana Srbije i jedan državljanin Crne Gore, potvrđeni su novi slučajevi pozitivno testiranih na koronavirus, čime je ukupan broj zaraženih dostigao 174. U izolaciji je smešten i jedan državljanin Srbije, član posade, koji još nije testiran na prisustvo virusa.

Od 14 državljana Srbije na ovom brodu, jedan od članova posade prijavio je upravi broda da je bio u kontaktu sa osobom koja je pozitivno testirana i poslednja tri dana se nalazi u izolaciji.

Ovaj član posade srpskog porekla za sada još nije testiran, a Ambasada Srbije je zvanično zatražila od kompanija "Princess Cruises" i "Carnival Australia", kao i Ministarstva spoljnih poslova Japana da test bude urađen što pre.

Kada je reč o ostalim našim državljanima, Ambasada je u kontaktu sa njima i ima informacije da se svi osećaju dobro.

Među novih 39 pozitivno testiranih (od čega je 29 putnika i 10 članova posade), po prvi put je pozitivno testiran jedan tinejdžer.

Na brodu je od utorka tim lekara i medicinskih sestara iz Društva za prevenciju i kontrolu infekcija radi provere uslova života putnika, kao i mera koje je neophodno preduzeti u cilju prevencije prenošenja virusa.

Na kruzeru se nalazi oko 2.750 putnika i 1.100 članova posade, a putnicima je dopušteno da u smenama izlaze na palubu kako bi udahnuli svež vazduh, uz obavezu da redovno mere temperaturu.

U Japanu su do sada regostrovane 203 osobe zaražene koronavirusom, od čega je 174 sa broda, 12 evakuisanih iz Kine, kao i dodatnih 17 osoba.
MarketingNajnovije vesti