vakcina fajzer Foto: pixabay
Svet

Efikasnost ”Fajzera” nakon revakcine oko 97 odsto

Izvor: 
Tanjug Čet, 06/05/2021 - 12:12Druga doza vakcine Fazer/Biontek proitiv kovid-19 može smanjiti rizik od hospitalizacije i smrti za više od 96 odsto sedam dana nakon revakcinacije, utvrđeno je u nacionalnoj studiji izraelskog Ministarstva zdravlja i Fajzera.

Istraživanja kakon primene vakcine Fajzer pokazuju da prva doza nudi 58 odsto zaštite od infekcije, 76 odsto od hospitalizacije, a da je 77 odsto efikasna u sprečavanju smrti kao posledica virusa.

Sedam dana nakon primanja revakcine, Fajzer je, prema poslednjem istraživanju, 97 odsto efikasan protiv simptomatskih infekcija, 97,2 odsto protiv hospitalizacije kao rezultata infekcije korona virusom, 97,5 odsto efikasan protiv teške ili kritične hospitalizacije povezane s korona virusom, a 96,7 odsto efikasan protiv smrti povezane sa korona virusom.

“Dve doze vakcine Fajzer visoko su efikasne u svim starosnim grupama u sprečavanju simptomatske i asimptomatske infekcije korona virusom i hospitalizacija, teških bolesti i smrti povezanih sa korona virusom, uključujući one uzrokovane britanskom varijantom", navodi se u studiji.

Autori studije dodaju da se još uvek malo zna o trajanju efikasnosti prve doze, a da generalno, postoje i nesigurnosti oko trajanja imuniteta nakon druge doze.
MarketingNajnovije vesti