Foto: pixabay/ilustracija
Svet

EU ograničila izvoz medicinske opreme u države koje nisu članice

Izvor: 
021 Ned, 15/03/2020 - 22:46Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je večeras da je EU ograničila izvoz medicinske opreme u države van EU i istakla da je izvoz dozvoljen samo uz izričito odobrenje vlada država članica.
 
Ona je na svom Tviter nalogu navela da medicinska oprema za zaštitu od korona virusa može da se izvozi u zemlje koje nisu članice EU samo uz izričitu saglasnost vlada država članica EU.
 
Kako je rekla, EU dejstvuje na tri nivoa: prvo radimo se sa industrijom kako bi nastavila sa radom, drugo radi se na tome da se zadrži unutar Evrope potrebna oprema i zbog čega je danas usvojena šemu ovlašćenja za izvoz za zaštitnu opremu.
 
"To znači da ova medicinska oprema može da se izvozi u države koje nisu članice EU samo sa izričitim odobrenjem vlada zemlja članica Unije. Ovo je nešto što smo morali da uradimo zbog zaštite našeg zdravstvenog sistema", objasnila je predsednica EK.
 
Treći nivo podrazumeva solidarnost između zemalja članica kada je reč o deljenju i korišćenju medicinske opreme unutar EU.
 
Predsednik Srbije je povodom odluke Evropske komisije večeras izjavio da se zbog toga obratio Kini od koje je zatražio pomoć njenih stručnjaka. Srbija je od Kine nabavila pet miliona maski, a u toku je i postupak nabavke respiratora iz te zemlje.
 
U Srbiji je zbog širenja virusa korona proglašeno vanredno stanje na teritoriji cele zemlje.
 MarketingNajnovije vesti