Zastava Evropske unije

Foto: Pixabay
Svet

EU optužila Rusiju za sajber napade

Izvor: 
Euronews Srbija/Tanjug Pet, 24/09/2021 - 19:31Neke od država članica EU primetile su zlonamerne sajber aktivnosti, zajednički označene kao ”Goustvrajter”, i povezivale ih sa ruskom državom, saopšteno je iz Saveta EU.

EU je osudila ove sajber aktivnosti, pozvala na njihovo trenutno prekidanje, a Rusku Ferderaciju pozvala da se pridržava normi odgovornog ponašanja države u sajber prostoru.

”Takve aktivnosti su neprihvatljive, jer pokušavaju da ugroze naš integritet i bezbednost, demokratske vrednosti i principe i osnovno funkcionisanje naših demokratija”, poručio je šef diplomatije EU Žosep Borelj.

U pisanom saopštenju Borelj u ime EU navodi da su u pitanju "zlonamerne sajber aktivnosti” koje ciljaju brojne članove parlamenata, vladine zvaničnike, političare, novinare i predstavnike civilnog društva u EU i to kroz pristup računarskim sistemima i ličnim nalozima i kroz krađu podataka.

”Ove aktivnosti su u suprotnosti sa normama odgovornog ponašanja država u sajber prostoru koje su dogovorile sve države članice UN i pokušavaju da potkopaju naše demokratske institucije i procese, uključujući upotrebu dezinformacija i manipulaciju informacijama”, dodaje se u saopštenju Borelja.

On je najavio da će se EU tim pitanjem baviti na narednim sastancima na kojima će biti razmotreni dalji koraci.

 
MarketingNajnovije vesti