Foto: flickr

Svet

Evro danas oslabio u odnosu na dolar

Izvor: 
Tanjug Sre, 28/10/2020 - 14:05
Evro je danas oslabio u odnosu na dolar na međunarodnim tržištima zbog straha investitora da bi Francuska zbog koronavirusa mogla da naredi zatvaranje u celoj zemlji, a u fokusu su im i američki predsednički izbori.

Kurs evra oslabio je za 0,4 odsto prema dolaru u odnosu na zatvaranje dan ranije, skliznuvši na 1,1753 dolara.

Indeks dolara, koji pokazuje vrednost američke prema drugih šest najznačajnijih svetskih valuta, tokom prepodneva iznosio je 93,31 bod, oačavši 0,2 odsto u odnosu na prethodno zatvaranje tržišta valuta, prenosi Index.hr .

Japanski jen, valuta-utočište za kapital investitora u neizvesnim vremenima, istovremeno je ojačao 0,2 odsto prema dolaru i dostigao 104,16 jena za dolar, što je najviši nivo u više od mesec dana.

Dolar je oslabio prema jenu jer na tržištima vlada neizvesnost oko ishoda američkih predsedničkih izbora 3. novembra.

Takva situacija navodi ulagače na veći oprez, pri čemu se mnogi pripremaju na nagle promene kursa valuta.

Osim toga, investitore obeshrabruje to što republikanci i demokrati nisu uspeli da se dogovore oko paketa fiskalnih podsticaja za američku privredu pre predsedničkih izbora.

Za dalje smernice čeka televizijsko obraćanje francuskog predsednika Emanuela Makrona, nakon što su mediji objavili da bi francuska vlada mogla da uvede lokdaun od ponoći u četvrtak.

Mnoge druge evropske zemlje takođe razmatraju različite mere ograničenja kako bi zauzdale snažan porast zaraženih korona virusom.
MarketingNajnovije vesti