covid maska Foto: pixabay
Svet

Evropa se zaključava uoči praznika

Izvor: 
Tanjug Sre, 16/12/2020 - 08:54Zbog pogoršane epidemiološke situacije, a uoči božićnih i novogodišnjih praznika evropske zemlje pooštravaju već postojeće restriktivne mere.

Nemačka je u ponoć ušla potpuno u lokdaun, a Francuska dosadašnji lokdaun zamenjuje policijskim časom.

Mere će trajati u Nemačkoj do 10. januara i u tom periodu će raditi samo esencijalne prodavnice poput supermarketa i apoteka, kao i banke.

Škole će, takođe, biti zatvorene tokom tog perioda, a od poslodavaca će se tražiti da zatvore preduzeća ili da njihovi zaposleni rade od kuće.

Tokom božićnih praznika od 24. do 26. decembra doći će do laganog popuštanja: tada će biti dozvoljeno da kao gosti u nečiju kuću dođu najviše četiri osobe i to iz najužeg porodičnog kruga, a koje ne pripadaju jednom domaćinstvu, prenosi Dojče vele.

Za doček Nove godine biće na snazi zabrana okupljanja. 

Najviše umrlih od početka pandemije - 952

U Nemačkoj su u protekla 24 sata od korona virusa umrle 952 osobe, što je najveći broj preminulih u toku jednog dana od početka pandemije, pokazuju današnji podaci Instituta Robert Koh.

Od početka epidemije u Nemačkoj je umrlo ukupno 23.427 ljudi. Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Nemačkoj povećan je za 27.728 - na 1.379.238, prenosi Rojters.

Ovaj Božić će biti potpuno drugačiji i u crkvama: minimalna udaljenost je jedan i po metar uz obaveznu masku. Ove godine pevanje nije dozvoljeno. Pravila se takođe odnose na sinagoge i džamije.

U Francuskoj će policijski čas važiti od 20 sati uveče do šest ujutru, kada ljudi neće moći bez dozvole da izađu iz kuća.

Izuzetak će biti Badnje veče ali će pravilo važiti za doček Nove godine, piše Bi-Bi-Si.

Barovi i restorani biće zatvoreni barem do 20. januara.

Nove mere "zaključavanja" koje, između ostalog, podrazumevaju zatvaranje škola i prodavnica na najmanje pet nedelja, donete su i u Holandiji.

Škole, prodavnice koje nisu od vitalnog značaja, muzeji, teretane, pozorišta i frizerski saloni zatvoreni su od ponoći do 19. januara. Restrikcije će biti ublažene oko Božića kada će holandska domaćinstva moći da ugoste tri umesto dva gosta.

Italijanski premijer Đuzepe Konte pozvao je građane da izbegavaju "neodgovorno" okupljanje tokom praznika i najavio moguće pooštravanje mera u tom periodu.
MarketingNajnovije vesti