vakcina fajzer Foto: pixabay
Svet

Fajzer podneo na razmatranje podatke o antikovid vakcini za decu od pet do 11 godina

Izvor: 
021.rs/Beta Uto, 28/09/2021 - 19:17Farmaceutska kompanija Fajzer podnela je američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA) svoje podatke o istraživanju efikasnosti svoje kovid19 vakcine za decu od 5 do 11 godina.

Fajzer i njen nemački partner Biontek saopštili su da očekuju da će "narednih nedelja" zatražiti odobrenje za hitnu upotrebu njihove vakcine za decu staru od pet do 11 godina. Kompanije takođe planiraju da podnesu podatke Evropskoj agenciji za lekove i drugim regulatorni telima.

Fajzerova antikovid vakcina sa dve doze trenutno je odobrena za upotrebu za osobe starije od 12 godina. Procenjuje se da je oko 100 miliona ljudi u SAD potpuno vakcinisano sa tom vakcinom, prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Fajzer je testirao manju dozu kao vakcinu za decu.

Kompanija je prošle nedelje saopštila da su naučnici utvrdili da vakcina kod dece razvija pođednak nivo antitela za borbu protiv korona virusa kao što redovna doza razvija kod tinejdžera i mlađih osoba.

Šef FDA Piter Marks rekao je za AP ranije ovog meseca da kada im Fajzer podnese rezultate svoje studije, agencija očekuje da će ih razmotriti u roku od nekoliko nedelja da bi odlučila da li su bezbedni i dovoljno efikasni za mlađu decu.

Drugi američki proizvođač antikovid vakcina Moderna takođe sprovodi studiju o primeni svog preparata na deci školskog uzrasta, a rezultati se očekuju kasnije ove godine.

 
MarketingNajnovije vesti