Transparent na ruskoj TV printscreen
Svet

Francuska nudi azil ruskoj novinarki koja je upala u program sa transparentom

Izvor: 
021.rs/Beta Uto, 15/03/2022 - 18:50Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da Pariz nudi zaštitu i azil Ruskinji Marini Ovsjanikovoj, koja je upala u dnevnik ruske državne televizije sa transparentom protiv rata u Ukrajini.

Makron je rekao da će "predložiti to rešenje na direktan i veoma konkretan način" ruskom predsedniku Vladimiru Putinu prilikom njihovog narednog telefonskog razgovora. On je osudio svako pritvaranje novinara i izrazio nadu da će situacija sa Ovsjanikovom biti razjašnjena "što je pre moguće".

Nezavisna ruska grupa za zaštitu ljudskih prava OVD-Info, specijalizovana za politička hapšenja, objavila je da je Ovsjanikova, koja kaže da je zaposlena na ruskoj državnoj televiziji, privedena u policiju.

BBC je preneo da je Ovsjanikova kažnjena sa 30.000 rubalja (oko 250 evra) zbog "organizovanja nedozvoljenog masovnog događaja".

Sud ju je proglasio krivom za kršenje zakona o protestima, javila je novinska agencija RIA.

Po izlasku iz suda Ovsjanikova je zahvalila svima na podršci. Kako je rekla, bez sna je provela skoro dva dana, pošto je ispitivanje trajalo 14 sati, prenela ne „Nova Gazeta“.

 
MarketingNajnovije vesti