Covid Foto: pixabay
Svet

Francuska u karantinu, zabranjen ulazak iz zemalja van EU

Izvor: 
Tanjug Pet, 30/10/2020 - 08:57Prema novim merama u Francuskoj, koje će trajati do 1. decembra, niko neće moći da uđe u Francusku iz zemalja koje nisu članice Evropske unije, osim u slučaju posebnih okolnosti, a granice između Francuske i drugih država EU ostaće otvorene. 
 
Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je sinoć da će u toj zemlji od danas, 30. oktobra, ponovo biti uveden karantin na nacionalnom nivou u pokušaju da se obuzda epidemija kovida-19, koja ponovo preti da izbegne kontroli.
 
Objašnjavajući šta podrazumevaju nove mere, francuski premijer Žan Kasteks rekao je da će građani moći da izlaze iz svojih domova samo radi kupovine hrane, odlaska na posao ili iz zdravstvenih i hitnih porodičnih razloga.
 
Kasteks je rekao da će tokom trajanja novih mera, koje će biti na snazi do 1. decembra, vežbanje na otvorenom biti dozvoljeno sat vremena dnevno. 
 
On je dodao da će deca starija od šest godina morati da nose zaštitne maske tokom nastave. Do sada se mera obaveznog nošenja maske odnosila na decu stariju od 11 godina.
 
Francuska ministarka rada Elizabet Born dodala je da će rad od kuće biti obavezan cele nedelje, osim kada je to tehnički nemoguće.
 
Svako ko izlazi iz kuće moraće da ima sa sobom dokument kojim se opravdava njegov izlazak, a to će proveravati policija.
 
Škole će, za razliku od prethodnog karantina na proleće, ostati otvorene, ali će univerziteti biti zatvoreni.
 
Kafići i restorani će, takođe, biti zatvoreni, kao i prodavnice, osim servisa za popravku automobila, supermarketa, perionica, optičarskih radnji i apoteka.
 
Javne službe i dalje će funkcionisati, a ostaće otvoreni i verski objekti, ali su proslave, poput venčanja, ograničene na male grupe. Hoteli će biti otvoreni, ali će njihov kapacitet biti ograničen na putovanja iz profesionalnih razloga.MarketingNajnovije vesti