Foto: pixabay/ilustracija
Svet

Grčka inicirala da se na nivou EU uvedu kovid pasoši

Izvor: 
Hina Sre, 13/01/2021 - 09:00

Grčki premijer Kirijakos Micotakis predložio je u utorak uvođenje potvrde o vakcinaciji na nivou Evropske unije kako bi se obnovila prekogranična putovanja.
 
Grčka, kojoj turizam čini petinu BDP-a, nastoji da oživi putovanja pre letnje sezone i već je stvorila sopstveni standardizovani sertifikat kojim se dokazuje da je pojedinac vakcinisan.  
 
Micotakis je u pismu šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen predložio uvođenje zajedničke potvrde za ceo blok. Potvrda bi mogla da se koristi pri ulasku u sve oblike prevoza. 
 
"Iako vakcinaciju nećemo učiniti obveznim ili preduslovom za putovanje, osobe koje su se vakcinisale trebalo bi da smeju slobodno da putuju. Potrebno je hitno usvojiti zajedničko razumevanje o strukturi potvrde vakcinacije kako bi bila prihvaćena u svim zemljama članicama", naveo je Micotakis. 
 
Ako članice Evropske unije mogu da dogovore zajedničku formulu, "možemo to pitanje pogurati na relevantnim međunarodnim forumima i tako doprineti uspostavljanju mobilnosti na globalnom nivou", dodaje se u pismu.
 
"Za zemlje poput Grčke, koje zavise od turizma, neophodno je da se ovaj problem reši pre letnje sezone", navodi se u pismu.
 
Grčka je relativno lako prebrodila prvi talas pandemije, ali je porast broja zaraženih od oktobra opteretio njen zdravstveni sistem već oslabljen u dugogodišnjoj krizi i naterao vlasti na drugi lokdaun u novembru. 
 
U zemlji je od početka pandemije potvrđeno 145.179 slučajeva i 5.302 smrti povezane s Covidom19. MarketingNajnovije vesti