Grčka Foto: pexels
Svet

Grčka očekuje rekordnu sezonu, kapaciteti za leto skoro rasprodati

Izvor: 
013info Pon, 25/04/2022 - 11:03Grčki hotelijeri i ugostitelji računaju da bi ova turistička sezona mogla da bude jača od do sada rekordne 2019. godine. Za leto su kapaciteti skoro rasprodati, a evropski prevoznici organizuju mnogo više letova, piše DW.

U oba hotela Grka Nikosa Bouhosa u Kalitei na Rodosu punom parom se vrše pripreme za sezonu. Čitavo ostrvo se doteruje, a u mnogim hotelima su radovi već pri kraju, piše DW.

Bouhos za nemački javni servis ARD kaže da već ima i previše rezervacija.

„Ljudi čeznu da odu na odmor nakon toliko dugo vremena. Izgleda kao da jedva čekaju da pobegnu!“, kaže.

Situacija nije takva samo u popularnim odmaralištima, nego – za razliku od prethodnih godina – buja i gradski turizam, a Atina već sad vrvi od turista.

"Sve je puno posetilaca, ne samo Grka nego i stranaca", kaže Dženi, vlasnica kafića u atinskoj četvrti Paka.

Rat u Ukrajini se ovde čini veoma daleko, a ona ima utisak da joj posao bolje ide nego pre pandemije, kada je imala rekordni broj posetilaca.

I britansko-nemačka turistička agencija TUI računa da će u Grčku dovesti više turista nego 2019. godine. Slično misle i avioprevoznici, te je na primer Izidžet za turiste iz Velike Britanije uveo pola miliona avionskih mesta više nego u godini pre korone.

Svaki peti evro zaradi se turizmom

Predsednik udruženja grčkih ugostitelja Lisandro Cilidis potvrđuje da je velika navala.

"Trenutno zaista vlada velika spremnost turista da dođu u Grčku, definitivno je veća nego u lošoj prošloj i katastrofalnoj pretprošloj godini. Ne znam hoćemo li premašiti rekord koji smo postigli 2019. Za to su nam potrebni i veći hotelski kapaciteti da bi smestili više ljudi", kaže.

Ali i broj noćenja kakav je bio 2019. bi bio veliki uspeh za grčko ugostiteljstvo. Jedva da neka druga država u Evropi toliko zavisi od turizma, što pokazuje i činjenica da se svaki peti evro tako zaradi, dok je svako peto radno mesto u turističkim uslugama.

Vlasnik hotela na Rodosu veruje da će makar imati isti uspeh kao pre korone.

"Nakon dve godine otvaramo kako smo i planirali, sredinom aprila, a za leto jedva da imamo još koji krevet slobodan – a potražnja i dalje traje", kaže.

Grčka je i zvanično proglasila početak turističke sezone nešto ranije ove godine, krajem marta, inače bi to bilo tek na pravoslavni Uskrs. To znači da brodovi i trajekti češće prave ture, a promenjeno je i produženo radno vreme.

Ceo teks možete pročitati OVDE

 
MarketingNajnovije vesti