Grčka Foto: pexels
Svet

Grčka planira da za leto odustane od svih kovid ograničenja za ulazak turista

Izvor: 
B92 Uto, 12/04/2022 - 12:12Grčka planira da za leto odustane od svih kovid ograničenja za ulazak turista.

Grčka je odlučila da ukine sve mere do septembra, pa će tako u zemlju moći da uđu i svi nevakcinisani putnici bez negativnog brzog testa.

Grci su se naravno obradovali popuštanju mera.

"Jesu se obradobali, jer nam je dosta maski, ali maske će biti u upoterbi tokom celog leta. Do jeseni kada se ulazi u zatvoren prostor, maska će morati da nosi. Što se tiče promene protokola, ništa se neće menjati do 1. maja, posle bi trebalo da bude potpuna relaksacija koja se tiče provere sertifikata o vakcinaciji. Već je od ranije ukinut PCR i svi testovi za ulazak u Grčku, ali svako će morati da ima potvrdu o vakcinaciji ili test, koji nije stariji od 48 sati. Konačna odluka nije doneta. Mnogo toga će zavisiti od epidemiološke situacije koja još uvek nije povoljna u Grčkoj", rekla je Jasmina Pavlović Stamenić, novinarka, koja živi u Atini.

Ona je navela da moramo da budemo oprezni, jer je virus i dalje među nama.

"U letnjim mesecima biće ukinute mere koje su bile na snazi, to znači da pri ulazu u zatvorene prostore nećete morati da pokazujete dokument. Ali taj protokol će biti usvojen nakon prvomajskih praznika", dodala je.

Grci se odavno pripremaju za sezonu, oni su se zapravo pripremali i za zimski turizam.

"Sad se računa na Uskrs, kapaciteti su popunjeni. A što se tiče letnje sezone, sasvim je izvesno da će dalji razvoj ukrajinske krize uticati na situaciju", dodala je.

Kako je otkrila za TV Prvu, avionski prevoz je poskupeo za 26 odsto, a smeštaj za 18 odsto.

O poskupljenjima je pričao i Vladimir Vlaho iz YUTE. Kako je rekao, poskupljenja su izvesna, ali ne u svim segmentima.

"Apartmanski smeštaj nije poskupeo i ne očekujemo da će doći do poskupljenja, jer su ugovori odavno napravljeni. Možda će doći do sitnih korekcija. Hotelski smeštaj jeste poskupeo, ali se radi o piku sezone, kada su hoteli zaista popunjeni", rekao je.

Kada je najbolje da putnici rezervišu?

"To je individualna stvar svakog putnika. Najisplativije su first minute ponude, koje traju još od novembra. Rani buking uveliko traje i to jesu najpovoljnije cene. Ne radi se samo o tome, već možete da birate nešto što želite, jer je širok dijapazon. Što se tiče last minute ponude, tada nema izbora, samo možete dobiti ono što je ostalo, ali se svakako isplati", rekao je Vlaho.

Što se tiče država koje su ukinule mere i onih koje to planiraju tu su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Hrvatska, dok su Italija i Španija su već ublažile mere.
MarketingNajnovije vesti