Avion Foto: pxhere
Svet

Grupa evropskih avioprevoznika putnicima će refundirati novac

Izvor: 
021 Pet, 01/10/2021 - 22:36Grupa evropskih avio-prevoznika refundiraće novac putnicima čiji su letovi otkazani tokom pandemije korona virusa.
 
Nakon razgovora sa Evropskom komisijom, 16 avio-prevoznika usaglasilo se da će refundirati novac i da će bolje informisati putnike kada kompanije otkazuju letove, ali i da će ponuditi vaučere samo kada ih putnici izaberu, prenosi agencija Rojters.

Među aviokompanijama koje su postigle dogovor su, između ostalih, "Er Frans-KLM", "Britiš ervejz", "Izidžet", "Lufthanza", "TAP" i "Viz er".

 
"U ranoj fazi pandemije, neke avio-kompanije su gurnule vaučere putnicima", rekao je evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders i dodao da su se ponašale protiv pravila Evropske unije o zaštiti potrošača.
 
On je istakao da je to bilo neprihvatljivo. Nacionalni organi u pojedinim državama EU odgovorni su za sprovođenje zakona Unije o zaštiti potrošača, navodi Rojters.
 
Zakonom EU, odnosno Uredbom, o saradnji u zaštiti potrošača, stvorena je mreža državnih izvršitelja za koordinaciju po takvim pitanjima.
 
"Avio-kompanije su tokom pandemije prekršile evropska potrošačka prava na velikom nivou", rekla je generalna direktorka Evropske organizacije potrošača Monik Gojens, koja je u julu 2020. godine podnela žalbu EU.
 MarketingNajnovije vesti