Dubrovnik Hrvatska Foto: pikist
Svet

I Hrvatska uvodi strože mere protiv koronavirusa

Izvor: 
N1 Pet, 23/07/2021 - 20:20Nacionalni štab je na današnjoj konferenciji za novinare objavio nove, strože mere za Jadran, ali i nove mere na granicama. Za deo Hrvatske od ponedeljka na snagu stupaju strože epidemiološke mere, u pet županija, Novalji, Senju i Karlobagu broj okupljenih bez kovid potvrda ograničava se na 50 osoba, a na događajima na kojima osobe imaju kovid potvrde može biti 1.000 osoba.

Nužne epidemiološke mere odnose se na Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, Zadarsku, Primorsko-goransku i Istarsku županiju, grad Novalja, Senj i opštinu Karlobag, kazao je na konferenciji za medije šef Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović.

Uvodi se zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 50 osoba na jednom mestu ukoliko nemaju kovid potvrdu. Ako se radi o okupljanjima na kojima sve osobe imaju kovid potvrde, dozvoljen broj okupljenih je 1000 osoba.

“Ceo Jadran u ovom trenutku pleše između narandžaste i crvene oznake ECDC. Ovo su mere kojima želi da se spreči da se za povratke iz Hrvatske počnu uvoditi restrikcije. To je i želja naših gostiju”, kazao je Božinović dodavši da će mere biti na snazi od ponedeljka do 15. avgusta.

Posebna ograničenja uvedena su za svadbene svečanosti, gde bez kovid potvrde može da učestvuje maksimalno 15 osoba, a za sve svadbe s više od 15 osoba, učesnici moraju imati te potvrde. U barovima može biti najviše 1.000 osoba. Sajmovi, drugi oblici privrednih priredbi na otvorenom, mogu se održavati samo uz saglasnost lokalnog i županijskog štaba.

Sportska događanja na kojima učestvuju gledaoci mogu se održati ukoliko imaju kovid digitalne potvrde.

Organizatori svih tih događaja obavezni su najkasnije sedam dana pre održavanja okupljanja ili manifestacije da pošalju obaveštenje o nameri organizovanja manifestacije i da zatraže prethodnu saglasnost.

Štab je danas doneo i novu odluku kojim se menjaju uslovi za ulazak u Hrvatsku. Produžilo se trajanje ispravnosti potvrde o vakcinisanju i preležanoj bolesti, pa se sada može ući u zemlju ukoliko potvrde o primanju dve doze vakcine odnosno o preležanoj bolesti, nisu starije od 270 dana. Prema pređašnjim uslovima, potvrda nije smela biti starija od 210 dana.

Isto tako, u odluci se precizira da putnici iz zemalja koje spadaju u 1. kategoriju moraju da imaju negativan nalaz PCR testa ne stariji od 48 sati i da obvezno idu u samoizolaciju, dok putnici iz zemalja 2. kategorije, pri ulasku u zemlju moraju predočiti negativan nalaz PCR testa koji nije stariji od 72 sata ili antigenski test koji nije stariji od 48 sata, nezavisno o statusu vakcinacije ili preležanoj bolesti. U te zemlje spadaju Velika Britanija, Rusija i Kipar.

Zbog rasta broja novozaraženih, ranije danas je i Crna Gora pooštrila mere koje će  na snazi biti do 2. avgusta.

 
MarketingNajnovije vesti