Foto: Pixabay
Svet

Izrael prva zemlja koja je zabranila trgovinu krznom za modnu industriju

Izvor: 
Beta Čet, 10/06/2021 - 09:29Izrael je zabranio trgovinu životinjskim krznom za modnu industriju i tako postao prva zemlja u svetu koja je usvojila taj strog propis, saopštilo je Ministarstvo ekologije.
 
"Trgovina životinjskim krznom, uvoz i izvoz, biće zabranjeni osim u svrhu istraživanja, obrazovanja i određenih verskih tradicija", navedeno je u saopštenju ministarstva i najavljeno da će zabrana stupiti na snagu za šest meseci.
 
Ritualna upotreba krzna za šešire "Štrajmel" (Schtreimel), koje nose ultraorotodoksni Jevreji, biće i dalje dozvoljena.
 
"Industrija trgovine krznom uzrokuje nezamislivu patnju životinjama i taj dekret će transformisati izraelsko tržište mode", rekla je Gila Gamliel, ministarka ekologije.
 
Ministarstvo je takođe objavilo pismo koje je poslala Džejn Halevi-Moreno, direktorka Međunarodne koalicije protiv krzna, pozdravivši dekret i označivši ga "istorijskim gestom".
 
Ona je potvrdila da je "Izrael prva zemlja u svetu koja je zatvorila svoja vrata toj okrutnoj industriji".
 
Izrael je još 1976. godine zabranio gajenje životinja radi njihovog krzna, a nekoliko zemalja u svetu je uvelo delimičnu zabranu na trgovinu krznom, posebno za ugrožene vrste, poput foka.
 
Potpuna zabrana trgovine krznom je na snazi u nekim gradovima kao što je Sao Paulo u Brazilu i država Kalifornija. Indija je već usvojila slične propise širom te zemlje, ali samo za krzno lisica, činčila i kuna.MarketingNajnovije vesti