Dijamanti, ilustracija

Foto: Pixabay
Svet

Kineski naučnici kreirali najotpornije staklo na svetu, može da ogrebe i dijamant

Izvor: 
021/Euronews Srbija Sre, 11/08/2021 - 12:23


Naučnici iz Kine razvili su najjače i najotpornije staklo na svetu koje lako može da ogrebe čak i dijamant.

Istraživanje koje je sproveo tim sa Univerziteta Janšan u Kini otkrilo je da bi nova materija nazvana AM-III mogla da bude izuzetno korisna za mašinsku i električnu upotrebu zbog svoje visoke rezistencije i specifičnog svojstva poluprovodnika, piše Euronews Srbija.

Poluprovodnik je materijal koji ima neka svojstva provodnika i izolatora, a u zavisnosti od uslova u kojima se nalazi, mogu preovladati svojstva provodnika, odnosno izolatora.

Studija objavljena u časopisu "National Science Review" otkriva da novo staklo trpi pritisak od 113 gigapaskala, dok prirodni dijamanti na istom testiranju mogu da dostignu rezultat između 50 i 70 jedinica, prenosi Independent.

Kako se u studiji dodaje, ovo staklo ima svojstva apsorpcije energije, slična poluprovodnicima koji se obično koriste u solarnim ćelijama, tačnije uređajima koji pretvaraju sunčevu energiju direktno u električnu.

Kako su naučnici uspeli da naprave ovo staklo?

Koristeći fulerene, alotropske modifikacije ugljenika, istraživači su proizveli različite vrste staklenih materijala sa drugačijom strukturom molekula i atoma među kojima je AM-III bio najsnažniji.

Da bi postigli odgovarajući redosled molekula, potrebno je bilo da se fulerene smrve i mešaju zajedno, postepeno povećavajući temperaturu i pritisak od oko 1.200 Celzijusa i 25 gigapaskala u eksperimentalnoj komori.

Među testiranim materijama staklo AM-III je imalo najduži red molekula i atoma, a dodatno produžavanje bi moglo da utiče na svojstvo poluprovodnika u materiji, navode autori studije.

"Pojava ove vrste tvrdog, jakog, amorfnog materijala koji može da funkcioniše kao poluprovodnik nudi odlične mogućnosti za najzahtevnije praktične primene", zaključili su istraživači u studiji.

 
MarketingNajnovije vesti