Covid 19 Foto: pixabay
Svet

Kovid-19 „otvorio" nova radna mesta

Izvor: 
Tanjug Uto, 26/05/2020 - 10:30Pandemija koronavirusa stvorila je potražnju za novim vrstama posla, kao što su merač temperature, kovid-19 negovatelj, radnik koji proizvodi maske.

Svaka kriza ili vanredna situacija, rađa i nove potrebe, pa i nova zanimanja, kažu stručnjaci.

"U proteklim recesijama imali smo rast radnih mesta za uterivanje dugova i savetnike za bankrot", rekla je ekonomista Džulia Polak i dodala da je korona virus uzrokovao javno-zdravstvenu katastrofu koja je stvorila čitav spektar novih radnih mesta potrebnih za suzbijanje bolesti.

Među osam poslova čija popularnost raste su tragači za kontaktima, kovid-19 laboranti, kovid-19 negovatelji i merači temperature, navodi portal bizlife.rs.

Tragači kontakata zvaće ljude koji su se potencijalno zarazili virusom da bi pružili savete i da bi pokušali da dogovore testiranje. Rad se obično može obavljati od kuće, honorarno ili sa punim radnim vremenom, plaća se do 25 dolara na sat.

Kovid-19 laboranti će sprovoditi uzimanje briseva u bolnicama, staračkim domovima, fabrikama i kancelarijama i verovatno je da će većina od njih biti medicinske struke, mogli bi da zarade i do 45 dolara na sat.

Postoji porast potražnje za negovateljima koji brinu o zaraženima, a plaćeni su i do 25 dolara na sat.

Na aerodromima, sportskim stadionima, u restoranima, školama, u kompanijama bi trebalo da postoje radnici koji proveravaju temperaturu pre ulaska, a predviđena plata po satu može biti i do 25 dolara.

Gradovi zapošljavaju službenike i ljude koji pomažu službenim licima da prate pritužbe na građane koji krše socijalno distanciranje i druge mere koje su uvedene zbog virusa, a za to su plaćeni do 30 dolara na sat, rekla je Polak.

Preduzeća i škole će morati da instaliraju pleksiglas i kabine ako žele da na siguran način primaju studente, radnike i kupce.

Kao rezultat toga, trebalo bi da postoji velika potražnja za ljudima koji mogu da prave i postavljaju pregrade, a zarađuju i do 20 dolara na sat.

Prema nekim predviđanjima će se potražnja za proizvođačima maski povećati.

Polak očekuje da će kompanije uskoro da dočekaju svoje zaposlene sa maskama na kojima postoji logotip firme.

Radnici koji proizvode maske plaćaju se do 18 dolara po satu.

Dok se nastavnici prilagođavaju virtuelnim učionicama, lekari preglede obavljaju putem ekrana, a mnogi se venčavaju onlajn, sve je veća potreba za tehničkom podrškom za video platformu.

"Postoji velika potražnja za ljudima koji mogu da pomognu u olakšavanju video sastanaka, a za to bi mogli biti plaćeni i do 25 dolara na sat", rekla je Polak.
MarketingNajnovije vesti