Vakcine Foto: pixabay
Svet

Nemačka i tri države članice EU žele pristup vakcini

Izvor: 
Tanjug Čet, 04/06/2020 - 12:12


Nemačka i još tri države članice Evropske unije grade novi savez koji ima za cilj da obezbedi pristup vakcinama za korona virus, jednom kada se dođe do njih i obezbede da budu pošteno distribuirane širom sveta, objavio je privredni dnevnik "Handelsblat".

List je citirao nemačkog ministra zdravlja Jensa Šana i njegove kolege iz Francuske, Italije i Holandije koji su u pismu Evropskoj komisiji naveli da je pristup vakcinama jedno od najhitnijih pitanja kojima Evropska unija trenutno mora da se bavi, preneo je Rojters.

Stoga se ova grupa država angažovala da bi postigla najbrži i najbolji mogući ishod u pregovorima sa ključnim akterima u farmaceutskoj industriji.

Četiri države, koja deluju na inicijativu Berlina, žele da spreče da EU izgubi u trci za vakcinom od SAD i Kine, izvestio je list.

Na napore američkog predsednika Donalda Trampa da prvi dobije pristup pronalazičama vakcine u zamenu za milijarde dolara uloženih u farmaceutske kompanije posmatra se sa sumnjom u Evropi, dodao je "Handelsblat".

SAD su osigurale gotovo trećinu od prve milijarde doza eksperimentalnih vakcina za Kovid-19 AstraZeneke obećavši do 1,2 milijardi dolara.

"Handelsblat" je citirao vladine izvore koji su naveli da su Nemačka,

Francuska, Italija i Holandija razgovarale sa nekoliko farmaceutskih kompanija, uključujući AstraZeneku, o državnim istraživačkim fondovima i garancijama za kupovinu.

Evropa mora da izgradi snagu tržišta da bi preživela u borbi za vakcine, citirao je list vladine izvore u Berlinu.

Ove četiri države članice EU, takođe su razgovarale i sa Britanijom, Norveškom, Singapurom i Japanom o mogućoj saradnji.
MarketingNajnovije vesti