Koronavirus test Foto: pexels
Svet

Nemačka razmatra ukidanje obaveznog testiranja za povratnike

Izvor: 
Tanjug Sre, 26/08/2020 - 14:56Nemačka želi da ukine obavezno testiranje na koronavirus za one koji se vraćaju s puta, a koje je uvedeno početkom meseca s ciljem da se zaustavi širenje epidemije, saopštilo je ministarstvo zdravlja, navodeći kao jedan od razloga i taj da su kapaciteti laboratorija ograničeni.

Besplatni testovi uvedeni su početkom avgusta nakon što je tri dana zaredom porast obolelih premašio 1.000 slučajeva, prvi put od maja, što je izazvalo zabrinutost da bi zbog pogoršane epidemiološke situacije ponovo mogla biti proglašena vanredna situacija, navodi agencija Rojters.

Ove testove su kritikovali stručnjaci iz oblasti zdravstva govoreći da nisu efikasni, jer mnogi koji se vraćaju s odmora i na aerodromu dobiju negativne rezultate, posle nekoliko dana postaju pozitivni. Istovremeno, za takvo testiranje nema dovoljno ni ljudi, ni opreme.

Pravilo dvonedeljnog karantina za one turiste koji se vrate sa područja za koje Nemačka smatra da su žarišta, neće se menjati.

Karantin može biti ukinut najranije pet dana nakon dolaska, uz negativni rezultat testa. Obavezno testiranje za ove putnike ostaje do daljeg na snazi.

Ministar zdravlja Jens Špan najavio je da bi, međutim, obavezno testiranje moglo biti ukinuto, s tim da lokalne vlasti pojačano vode računa o tome da se građani koji se vrate pridržavaju mera karantina.

"Ovo nije molba, već naređenje Vlade," rekao je Špan i dodao da je veoma važno da se virus ne unosi u zemlju u momentu kada je broj domaćih novih slučajeva opada.

Mnogo detalja još treba finalizirati, među njima i to da li će oni koji dolaze iz riskantnih područja morati da plate testiranje ili će ono i dalje biti besplatno, kao i to kada bi trebalo uvesti nova pravila.

Prema podacima Instituta Robert Koh, 42 odsto novih slučajeva doneto je iz inostranstva.

Ministarstvo spoljnih poslova je proširilo listu riskantnih destinacija na zemlje van Evrope do 14. septembra.
MarketingNajnovije vesti