covid 19 Foto: pixabay
Svet

Novi talas korone odlaže otvaranje granica Evropske unije prema Zapadnom Balkanu?

Izvor: 
Tanjug Uto, 23/06/2020 - 14:20Zemlje članice Evropske unije će prilikom odlučivanja o otvaranju spoljnih granica prema zemljama Zapadnog Balkana, planiranom za 1. jul, u obzir uzeti poslednje epidemiološke podatke iz regiona, kažu u Evropskoj komisiji.

Evropska komisija je 11. juna predložila da se zemlje Zapadnog Balkana nađu prve na listi zemlja kojima će od 1. jula biti dozvoljen ulazak u zonu Šengena.

Tada je ocenjeno da je EU u situaciji da od 1. jula postepeno ukida restrikcije na spoljnim granicama EU prema trećim zemljma koje su u "sličnoj ili boljoj" epidemiološkoj situaciji.

Nakon poslednjih podataka koji govore o porastu broja novozaraženih virusom COVID19 širom Zapadnog Balkana, u Briselu naglašavaju da pažljivo prate razvoj epidemiološke situacije u regionu.

"Preporuke za ukidanje restrikacija na putovanja sa zemljama Zapadnog Balkana nije povezana samo sa epidemiološkom situacijom već i sa blizinom integracija koje region ima sa EU i našim odnosima", navode u Komisiji.

Dodaje se da konačnu odluku o tome koje će se zemlje naći na listi zemlja kojima će biti omogućen slobodna ulazaka u EU od 1. jula doneti zemlje članice.

"Razgovori o tome se trenutno odvijaju u Savetu EU, a odluka koja će morati da u obzir uzme i poslednje epidemiološke podatke je na zemljama članicama", navode u Komisiji.

EU je 17. marta u cilju zaustavljanja širenja pandemije COVID19 zatvorila svoje spoljne granice za sva neobavezna putovanja.

Restrikcije na ulasku u Šengen su predviđene da traju do 30. juna kada je planirano da se počne sa postepenim i kooordinisanim otvaranjem spoljnih granica.

Kriterijumi koji bi trebalo da budu uzeti u obzir prilikom postepenog otvaranja spoljnih granica EU prema trećim zemljama su epidemiološka situacija, mere zaštite tokom putovanja kao i princip reciprociteta.
MarketingNajnovije vesti