Foto: Pixabay
Svet

Ova jela su proglašena za najgora na svetu: Oplođena jaja, kobasice od mozga, puding od krvi

Izvor: 
index.hr Sre, 08/02/2023 - 13:03Tradicionalni specijaliteti koji se u nekim delovima planete smatraju svakodnevnim i uobičajenim, u drugim krajevima zvuče nezamislivo, egzotično, ili čak i opasno.
 
Ali, koja su najgore ocenjena jela na svetu? Ovo su samo neka od njih, prema listi magazina Taste Atlas.
 
Rybi polevka (Češka) 
 
Rybi polevka je tradicionalna češka riblja supa u kojoj se uživa kao delu svečane večere na Badnje veče. Obično se priprema sa šaranom, raznim korenastim povrćem i začinima, ali u nekim verzijama koriste se i belo vino, pečurke ili riblja ikra.
 
Lutefisk (Norveška)
 
Lutefisk je skandinavsko jelo napravljeno od sušene bele ribe koja ima vrlo oštar miris. I Šveđani i Norvežani to jelo smatraju svojim, no lutefisk se priprema i u Finskoj ali i u Sjedinjenim Američkim Državama, tačnije u Minesoti, gde ga uglavnom konzumiraju skandinavski imigranti.
 
Blodpuding (Švedska)
 
Blodpuding je jedno od tradicionalnih švedskih jela koje se priprema od životinjske krvi. Obično se priprema od svinjske krvi koja se pomeša s brašnom, pivom, maslacem i začinima pa se peče u rerni. Nakon što se pripremi, naseče se na tanke delove i prži na malo maslaca ili ulja dok ne postane hrskava na površini.
 
Peladilas (Španija)
 
Peladile su male španske poslastice koje se sastoje od prženih badema "obavijenih" tvrdim šećernim slojem. Postoji i vrsta napravljena od pinjola, koja se naziva pinones. Imaju sladak, orašast ukus. 
 
Kapuska (Turska)
 
Kapuska je turski paprikaš koji se priprema sa kupusom kao glavnim sastojkom. Varivo se može obogatiti i dodatnim sastojcima jer ima mnogo varijanti - sa mesom, bulgurom, pirinčem ili graškom.
 
Lampredoto (Italija)
 
Ovo je omiljena ulična hrana u Firenci. Vekovima se pripremao kao brz, jeftin i jednostavan obrok, a u osnovi je kravlji želudac kuvan dok ne omekša u aromatičnoj supi od luka, celera i paradajza. 
 
Marmite (Ujedinjeno Kraljevstvo)
 
U kasnom 19. veku naučnik po imenu Justus von Liebig otkrio je da se pivski kvasac može konzervirati i jesti. Zvanično, proizvodnja ovog lepljivog, gustog namaza započela je 1902. godine, kada je osnovana kompanija "Marmite Food Company" u Barton-na-Trentu. Proizvod se izvorno prodavao zapakovan u zemljane posude, a 20-ih godina prošlog veka zamenjene su staklenim posudama koje se i danas koriste. Godine 1908. novozelandska kompanija "Sanitarium Health and Wellbeing" otkupila je prava za prodaju marmitea, ali su mu malo izmenili ukus dodavši karamelu i šećer.
 
Saveloy (Engleska)
 
Saveloy je jarko ružičasta i jako začinjena kobasica koja se obično poslužuje na kioscima sa hranom. Izvorno se pravila od svinjskih mozgova, a danas se priprema od kombinacije govedine, svinjetine, začina i dvopeka.
 
Balut (Filipini)
 
Balut je popularna, ali vrlo neobična filipinska poslastica, a poslužuje se svuda, od uličnih štandova do luksuznih restorana. To je zapravo oplođeno pačje jaje koje je tvrdo kuvano. Smatra se afrodizijakom koji se obično služi uz hladno pivo.
 
Jitrnice (Češka)
 
Jitrnice su jedna od najčešćih svinjskih kobasica u Češkoj. Iako postoje razne vrste po regijama, uglavnom se sastoje od komada svinjetine i iznutrica. MarketingNajnovije vesti