Krakov Foto: pixabay
Svet

Pet evropskih gradova koje možete da posetite i sa skromnim budžetom

Izvor: 
B92/Punkufer Ned, 14/11/2021 - 11:02Budimo realni, putovanja nisu besplatna – ali mogu biti povoljna. Sledeće gradove možete da posetite i s nešto skromnijim budžetom, koji ne mora da pređe 4.500 dinara dnevno.

 

Prag, Češka

 

Iako je već dugo jako popularan, praške cene su i dalje izuzetno prihvatljive, pa u njega rado pristižu kako bogati, tako i oni ne previše bogati turisti. Gotički dvorci, barokne crkve i bajkoviti pogledi na sve strane i dalje privlače ljude. Lepo je prošetati Karlovim mostom, posetiti dvorac i katedralu, pa sesti negde uz Vltavu. Naravno, pivo je i dalje dostupno i sjajno, a za zaslađivanje, preporučamo da kupovinu "trdelnika" na jednom od mnogobrojnih štandova.

 

Krakov, Poljska

 

Smešten na jugu Poljske, tek malo severno od granice sa Slovačkom, Krakov je značajno istorijsko središte i drugi najveći poljski grad. Pa iako je najvažniji sam centar, svakako vredi posetiti dvorac Vavel, ali i jevrejsku četvrt. Bitno je reći kako odavde kreću i izleti za Aušvic, koji je od grada udaljen oko 60 – ak kilometara.

 

Istanbul, Turska

 

Ako ste ljubitelj mačaka, svakako na svoju listu dodajte i Istanbul. Grad je prepun mačaka, a prema njima se svi ljubazno ophode, bilo da ste u evropskom, ili azijskom delu. U najmnogoljudnijem turskom gradu svakako morate da prošetate Velikim bazarom, kao i da obiđete Aju Sofiju i Plavu džamiju. Za hranu takođe ne morate da brinete, jer su na svakom koraku raznorazni štandovi, tako da samo morate da izaberete neki od turskih specijaliteta.

 

Lisabon, Portugal

 

Poslednjih godina, nacionalna portugalska aviokompanija TAP uspostavila je direktne letove iz Lisabona sa Amerikom. Iako je veći dolazak stranih turista podigao cene, glavni grad Portugala i dalje se može obići bez da bankrotirate. Isplati se otići u razgledanje tvrđave Belem i otići na besplatnu vođenu turu po slavnoj četvrti Alfama. Naravno, ni Sintra nije daleko vozom, a ovaj grad se itekako isplati videti.

 

Budimpešta, Mađarska

 

Baš kao i Istanbul, i ovaj grad možemo podeliti na dva dela – Budim i Peštu. Grad obiluje muzejima (koga zanima istorija, preporučujemo sjajni Muzej terora), istorijskim lokacijama, ali i dobrim noćnim životom. Besplatne vođene ture su široko dostupne, a obavezna je šetnja Lančanim mostom, poseta Ribarskoj tvrđavi, kao i razgledavanje (barem spolja) čudesne zgrade parlamenta. Tu su i popularne terme u samom centru grada.

 
MarketingNajnovije vesti