Kinder jaja Foto: pixabay
Svet

Pokrenuta istraga zbog salmonele u kinder jajima, za kontaminaciju se znalo još u decembru

Izvor: 
Hina Uto, 12/04/2022 - 09:08Belgijski tužioci pokrenuli su istragu o pojavi salmonele u fabrici Ferero u Arlonu, koja je prema nalogu vlasti zatvorena.
 
Fabrika u Arlonu zatvorena je prošle nedelje zbog sumnji da je povezana s više od 100 slučajeva salmonele širom Evrope.
 
Belgijska agencija za bezbednost hrane AFSCA suspendovala je u petak Fererovu dozvolu za fabriku dok ne ispuni sve zahteve o sigurnosti hrane. Naložili su i povlačenje iz prodaje svih čokoladnih proizvoda za decu koji se proizvode u toj fabrici.
Italijanska kompanija objavila je da je salmonela otkrivena još 15. decembra prošle godine. Proizvodi su potom opozvani, kontaminirani deo pogona je zamenjen i pojačane su provere sigurnosti proizvoda, dodali su.
 
Evropska agencija za bezbednost hrane EFSA izvestila je prošle srede da istražuje moguću vezu između 134 slučaja salmonele u najmanje devet evropskih zemalja i konzumacije proizvoda od čokolade.
 
"Učestale slučajeve (salmonele) karakteriše neobično visoki udeo hospitalizovane dece. Neka među njima imaju i teške kliničke simptome, poput krvave dijareje", izvestili su.
 
Većina potvrđenih slučajeva zabeležena je u Britaniji, ukupno 63, a verovatni ili potvrđeni slučajevi prijavljeni su i u Francuskoj, Irskoj, Belgiji, Nemačkoj, Luksemburgu, Holandiji, Švedskoj i Norveškoj.
 
U nekoliko zemalja, uključujući Belgiju, Francusku, Nemačku, Irsku, Luksemburg i Britaniju, proizvodi su povučeni sa tržišta. MarketingNajnovije vesti