Foto: pixabay
Svet

Poređenje saobraćajnih kazni u regionu: Koliko ćete platiti ako prođete kroz crveno?

Izvor: 
Danas/AMSS Ned, 17/07/2022 - 19:24Kazne za saobraćajne prekršaje zavisi od zemlje do zemlje. U vreme godišnjih odmora i češćih putovanja podsećamo na važnost poštovanja saobraćajnih pravila na putu, ali i na iznose kazni po zemljama koje je je svamom sajtu objavio Auto-moto savez Srbije.

 

Ukoliko prođete kroz crveno svetlo na semaforu u Austriji platićete od 72 do 2.180 evra u zavisnosti od okolnosti.

Za isti prekršaj u Bosni i Hercegovini kazna je između 51 i 153 evra, a u Bugarskoj 25 evra.

 

Od 80 do 350 evra novčana kazna za prolaz kroz crveno je u Crnoj Gori, 700 evra u Grčkoj, dok je u Hrvatskoj od 40 do 2.600 evra.

Od 1. juna 2013. godine u Hrvatskoj je stupio na snagu novi zakon o lakšim prekršajima, prema kome se primenjuje sistem 50 odsto popusta na plaćanje kazni, ako se plati u roku od tri dana. Dakle, kaznu je moguće odmah platiti gotovinom ili preko POS terminala, ukoliko ga policajci imaju sa sobom, ili putem naloga za uplatu. Ako kaznu platite u roku od osam dana, možete platiti samo dve trećine iznosa kazne.

Ako prođete kroz crveno na semaforu u Mađarkoj, platićete 125 evra, a u Severnoj Makedoniji 300 evra koliko i u Sloveniji.

Od marta 2015. godine na putevima u Mađarskoj koristi se 160 pokretnih kamera nove generacije (tzv. Trafipaks uređaji), koje ne mere samo prekoračenje brzine, već beleže i druge prekršaje – nepropisno preticanje, nepropisno prelaženje u drugu saobraćajnu traku, telefoniranje u toku vožnje, nevezan pojas i slično. Na osnovu ovih snimaka, na kojima se jasno vidi lice vozača i registraski broj automobila, vozačima se na kućnu adresu dostavlja novčana kazna.

 

U Turskoj ova kazna, sudeći prema podacima AMSS, iznosi svega oko šest evra.

 
MarketingNajnovije vesti