Foto: pixabay
Svet

Potpuno ukidanje rominga u julu 2021: Uskoro i smanjivanje između Zapadnog Balkana i EU?

Izvor: 
Tanjug Pon, 26/10/2020 - 15:44U regionu Zapadnog Balkana potpuno će biti ukinut roming 1. jula 2021. godine, potvrđeno je danas na otvaranju trećeg Digitalnog samita Zapadnog Balkana.

 

Domaćin ovog samita ove godine je Tirana.

Generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju Majlinda Bregu je na otvaranju onlajn samit, koji se održava do 28. oktobra, istakla da je istorijskim sporazumom iz Beograda 2019. godine počelo fazno ukidanje rominga koje će biti okončano 1. jula 2021. godine, kao i da će treći korak biti smanjivanje rominga između zemalja ZB i EU.

"Sporazum iz Beograda je napravio veliki iskorak, a treći korak, koji će biti srednjoročnog karaktera, jeste smanjivanje rominga između ZB i EU. Pripreme za to su već pokrenute i aktivnosti će biti predstavljene za vreme narednog digitalnog samita", rekla je Bregu.

Kaže da ubrzana digitalizacija treba da doprinese integraciji tržišta zemalja ZB i da će i na Samitu lidera EU i ZB u Sofiji, koji će biti održan 10. novembra u okviru Berlinskog procesa, biti potvrđena ideja o jedinstvenom tržištu zasnovanom na slobodi protoka ljudi, robe, kapitala i usluga.

Cilj je da se stvore nove mogućnosti za rast kompanija i otvaranje novih radnih mesta.

Bregu navodi da se region ZB suočava sa novim izazvoima usled pandemije kovida 19 i da je zato digitalna agenda jedna od glavnih za razvoj u novim uslovima.

Naglasila je da je pandemija dramatično promenila svet koji znamo i ubrzala digitalnu transformaciju društva i da zato u fokusu treba da budu pametne politike za digitalnu revoluciju.

Uprkos krizi izazvanoj širenjem virusa korona, s kojom se region, ali i celi svet suočava, na trećem Digitalnom samitu ZB razmatraće se mogućnosti uspostavljanja partnerstava sa privatnim sektorom u kontekstu procesa digitalne transformacije.

Bregu dodaje da će samit okupiti visoke zvaničnike vlada iz regiona, Evropske komisije, poslovne zajednice i druge partnere.

Generalni direktor DG Konekt pri Evropskoj komisiji Roberto Viola kaže da pandemija predstavlja izazov za ekonomiju i društvo i da su u takvim vremenima digitalna tehnologija i alatke od ključnog značaja za održavanje zajednice, razvoj ekonomije, ali i za oporavak ekonomija.

Viola je rekao da postoje dve vrste regionalne saradnje, jedne koja se zasniva na ciljevima, samitima i izjavima, a druga na činjenicama.

Istakao je da je saradnja ZB na polju digitalizacije deo te druge kategorije, zasnovane na činjenicama.

Viola je napomenuo da je ona započeta sa deklaracijom premijera zemalja-regiona koja je usvojena u Sofiji, odnosno usvajanjem Digitalne agende Zapadnog Balkana.

Nastavila se, podseća, potpisivanjem sporazuma o ukidanju rominga i dodaje da se uspešno sprovodi roming sporazum od kojeg svaki stanovnik regiona može da vidi prednost u digitalnoj saradnji.

"A sada sve to ide u smeru smanjenje ceni roaminga sa zemaljama EU što će takođe biti vidljivo za građane", ukazao je Viola.

Dobro je, kaže, što je Evropska komisija za vreme nemačkog predsedavanja EU predstavila plan oporavka i ocenjuje da je reč o "impresivnom paketu bez presedana".

Dodaje da taj plan daje mogućnost i za izgradnju digitalne ekonomije i društva.

Glavni službenik UNDP-a za digitalni sektor Robert Op je kazao da je prvi izazov digitalne agende povezanost unutar regiona, ali da to nije samo pitanje dobre infrastrukture već i mogućnosti korišćenja digitalnih servisa i digitalna pismenost.

Dodaje da je drugi izazov da se u digitalnoj transformaciji obezbedi inkluzivnost celog društva.

Kaže da je treći veliki izazov kako u procesu ubrzane digitalizacije obezbediti privatnost i bezbednost.

"Nastavićemo da podržavamo na putu digitalne transfomracije naše partnere u svetu i regionu ZB. Na našu podršku možete uvek da računate", poručio je Op.

Generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije Houlin Zhao ukazao je na značaj digitalizacije i povezanosti, a posebno u uslovima krize izazvane kovidom 19, kao i da je dobro što region ZB pokušava da prevaziđe "gep" u procesu digitalizacije.

"Sada je više nego ikad potrebno da radimo zajedno", poručio je Houlin.

Regionalni savet za saradnju i ovog puta podržava najveći digitalni događaj u regionu Digitalni samit ZB.

Ovogodišnji samit, čiji je domacin vlada Albanije, održava se putem interneta, a u okviru njega je planiran i završni ministarski sastanak 2. novembra u Tirani.

Nakon Skoplja, koje je bilo domaćin prvog Digitalnog samita ZB 2018. godine i Beograda naredne godine, kada je šest ekonomija regiona potpisalo Regionalni sporazum o smanjenju cena rominga, samit u Tirani će istaći postignuća Digitalne agende za Zapadni Balkan.

Od 26. do 28. oktobra putem interneta se mogu pratiti brojne sesije na temu mrežne povezanosti i povezanosti usluga, digitalnih veština, digitalne ekonomije, dok će se završni skup samita održati 2. novembra ministarskim panelom o Digitalnoj agendi za Zapadni Balkan kada se očekuje da će biti usvojen Memorandum o razumijevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama poverenja u regionu ZB, kao i Memorandum o razumevanju o planu za 5G za digitalnu transformaciju na ZB.

Digitalni samit ZB deo je Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor, koji su podržali lideri iz regiona u Trstu 2017. godine.

Regionalni savet za saradnju je, zajedno sa EU, vladama iz regiona, CEFTA i partnerima u naprednoj fazi pripreme Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište.

 
MarketingNajnovije vesti