Putin www.kremlin.ru
Svet

Putin na Paradi pobede: Rusija se preventivno oduprla agresiji, jer NATO nije želeo da je čuje

Izvor: 
RTV/Tanjug/FoNet Pon, 09/05/2022 - 11:15Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da se Rusija preventivno oduprla agresiji i da je to bila jedina prava odluka, jer NATO nije želeo da je čuje.

On je, u obraćanju na Paradi pobede na Crvenom trgu u Moskvi, rekao da je NATO proširivao vojnu infrastrukturu, da su počele da rade stotine stranih savetnika, da je redovo isporučivano najsavremenije naoružanje iz zemalja NATO-a.

"Opasnost je svakim danom bila sve veća. Rusija se preventivno oduprla agresiji - to je bila iznuđena, pravovremena i jedina ispravna odluka suverene, jake i nezavisne zemlje", istakao je Putin.

Predsednik Rusije je rekao da je sistematski stvarana apsolutna neprihvatljiva pretnja za Rusiju, direktno na njenim granicama.

Naveo je da se Ruska Federacija uvek zalagala za nedeljivu bezbednost, ali da zemlje NATO-a nisu želele da je čuju, da su imale potpuno drugačije planove i da je pripremana nova operacija u Donbasu i invazija na, kako je rekao, "naše istorijske teritorije, uključujući Krim".

Prema rečima predsednika Rusije, SAD su posle raspada SSSR-a počele da govore o svojoj ekskluzivnosti, ponižavajući ceo svet i svoje satelite, ali je istakao da je Rusija drugačija zemlja. Putin je naveo da Rusija nikada neće prestati da poštuje sve narode i kulture.

Predsednik Rusije je istakao da se milicije u Donbasu i vojnici koji se bore u Ukrajini bore za bezbednost otadžbine i budućnost, da u svetu ne bude mesta za, kako je rekao, "dželate i naciste". Dodao je da na Paradi pobede učestvuju i vojnici i oficiri koji su stigli direktno iz Donbasa, iz zone borbenih dejstava.

Putin je naglasio da je Rusija ponosna na nepobeđenu hrabru generaciju pobednika i da je dužnost da se čuva sećanje na one koji su slomili nacizam.

Završena Parada pobede na Crvenom trgu, bez stranih predstavnika

Na Crvenom trgu u Moskvi održana je Parada pobede u čast 77. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu.

Na Paradi je, prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, učestvovalo 11.000 vojnika i 131 jedinica vojne tehnike. Vazdušni deo Parade, na kojem je trebalo da učestvuje 77 aviona i helikoptera, otkazan je zbog vremenskih prilika, prenela je RIA Novosti.

U koloni tehnike Crvenim trgom su prošli, između ostalog, strateški raketni sistemi Jars i najnoviji oklopni transporteri Bumerang.

Parada je počela iznošenjem ruske zastave i Zastave pobede uz zvuke pesme "Sveti rat".

Paradom je komandovao komandant Kopnene vojske general armije Oleg Saljukov, a domaćin parade je ministar odbrane, general armije Sergej Šojgu.

Za razliku od prethodnih godina, paradi na Crvenom trgu nije prisustvovao niti jedan predsednik strane države.

U Moskvi u 15:00 časova po loklanom vremenu počeće i tradicionalna akcija "Besmrtni puk" tokom koje će, kako navodi agencija RIA Novosti, "sa portretima učesnika Velikog otadžbinskog rata" ljudi prošetati centralnim moskovskim ulicama u Crvenim trgom na trasi dugoj sedam kilometara.

Agencija TASS podseća da je ruski predsednik Vladimir Putin povodom 77. godišnjicom nad fašizmom uputio čestitke liderima i narodima bivših sovjetskih republika - Azerbejdžana, Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgistana, Moldavije, Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana, Abhazije, Južne Osetije, ali i Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike, kao i narodima Gruzije i Ukrajine.

"U svojoj čestitki, predsednik Rusije posebno ističe da na današnji dan odajemo priznanje i poštovanje ratnicima i domaćim radnicima, koji su slomili nacizam po cenu nebrojenih žrtava i nevolja", navodi se u saopštenju Kremlja koje prenosi TASS.

 
MarketingNajnovije vesti