Putin www.kremlin.ru
Svet

Putin potpisao ukaz o priznanju Luganska i Donjecka

Izvor: 
Euronews Srbija Pon, 21/02/2022 - 21:15Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dekret kojim priznaje nezavisnost Narodne republike Luganska i Donjecku narodnu republiku, te pozvao ostale predstavnike vlasti da ga podrže u ovoj odluci.

 

"Odavno je trebalo da donesem ovu odluku i priznam nezavisnost Luganska i Donjecka", rekao je u obraćanju.
 
Putin je svoje obraćanje naciji počeo govorom o istoriji, rekavši da je modernu Ukrajinu "stvorila" Rusija, kao i da je ona "integralni deo njihove istorije". Kritikovao je bivšeg komunističkog lidera Vladimira Lenjina, nazivajući ga "autorom i arhitektom" Ukrajine, koji je "oštetio" Rusiju. Dodao je da je Rusija "opljačkana" kada se Sovjetski Savez raspao 1991. godine.
 
Nazvao ju je i "drevnom ruskom zemljom", a trenutnu situaciju u Donbasu okarakterisao "kritičnom".
 
"Imamo saznanja da je u martu 2021. godine Ukrajina usvojila novu vojnu strategiju, a u tom dokumentu se može videti da su direktno ciljali na Rusiju s namerom da uvuku spoljne sile u sukob, ali i s ciljem da dobiju beneficije međunarodne zajednice", rekao je Putin.
 
Osvrnuo se i na mogućnost Ukrajine da stvori nuklearno oružje što, kaže nije nemoguće budući da ima tehnologiju, ali i infrastrukturu iz SSSR-a da tako nešto izvede.
 
"Pravljenje nuklearnog oružja bi bilo lakše za Ukrajinu nego za neke druge zemlje, posebno ako imaju tehnološku pomoć od drugih zemalja", rekao je dodajući da su samo SAD snadbele Ukrajinu oružjem i milijardama dolara, kao i da bi Rusija na takvu pretnju "morala da reaguje".
 
Jedan od Putinovih ciljeva, kako je i sam istakao u govoru, bio je da spreči da Ukrajina postane član odbrambenog saveza NATO.
 
"U NATO dokumentima naša zemlja je nazvana direktnom pretnjom za Severnoatlatski savez. SAD i NATO su pretvorili Ukrajinu u teatar rata. Ni mi ne želimo u to da verujemo, ali tako je. Želim da ljudi iz Rusije i Ukrajine to razumeju", rekao je.
 
Putin je prethodno obavestio lidere Francuske i Nemačke o rezultatima proširenog sastanka Saveta bezbednosti Ruske Federacije, koji je razmatrao aktuelnu situaciju oko Donbasa u kontekstu odluke Državne Dume o priznanju DNR i LNR, navedeno je u saopštenju.
 
Ranije tokom dana, lideri DNR i LNR pozvali su na priznavanje njihovih republika usled "ukrajinske agresije, intenzivnog granatiranja Donbasa, ubijanja i ranjavanja civilnog stanovništva". Predsednik Rusije je zbog svega toga rekao da planira da u bliskoj budućnosti potpiše odgovarajući ukaz, saopštio je Kremlj.
 
 MarketingNajnovije vesti