Sporet na gas Foto: pxhere
Svet

Rekordne cena gasa u Evropi

Izvor: 
RTV/FoNet/013info Sre, 29/09/2021 - 20:49Evropske cene prirodnog gasa se danas, već drugi dan zaredom, kreću iznad rekordnih 1.000 dolara za 1.000 kubnih metara, javlja Raša tudej pozivajući se na podatke Interkontinentalne berze (ICE).

Stručnjaci agencije za rejting Fič očekuju da će cene gasa nastaviti da rastu i oboriti nove rekorde ako se trenutna nestašica robe na evropskom tržištu ne obuzda uoči predstojeće zime.

Analitičari pripisuju poskupljenje post-pandemijskom povećanju potražnje za prirodnim gasom u kombinaciji sa nedovoljno napunjenim skladištima gasa u Evropi.

Evropska energetska kriza rezultirala je većim troškovima za potrošače i preti da poremeti ekonomski oporavak kontinenta, prenosi ruskij medij.

I dok potražnja za gasom ove godine raste, proizovdnja ne prati povećanu tražnju, zbog čega preti nestašica tog energenta koja bi mogla da izazove novu ekonomsku krizu.

Skladišta gasa u Evorpi su na istorijsko niskom nivou, a protok u gasovodima iz Rusije i Norveške je ograničen, piše Blumberg. Zabrinjava i podatak da je smanjena proizvodnja energije u vetroparkovima zbog vremenskih prilika, dok je većina nuklearnih elektrana zatvorena, pa kontinentu preti nestašica energije.

Ipak, direktor Srbijagasa Dušan Bajatović prošle sedmice je za Politiku izjavio da Srbiju ne očekuju nikakvi problemi u snabdevanju gasom uoči predstojeće zimske sezona i tokom nje.

On je istakao da je najvažnije to da se cena gasa za domaćinstva neće menjati do kraja grejne sezone, dok će za velike potrošače biti komercijalna.

 
MarketingNajnovije vesti