Nemačka zastava Foto: pxhere
Svet

S kojom vakcinom možete da putujete u Nemačku?

Izvor: 
b92/RTS Čet, 25/11/2021 - 09:04Šta vam je sve potrebno za ulazak u zemlju, da li možete svuda da se krećete i kakva pravila važe za turiste, saznajte u nastavku.

Epidemiološka situacija u Nemačkoj se, kao i u većem delu Evrope pogoršala u poslednje vreme.

Savezna Republika Nemačka je našu zemlju označila područjem visokog rizika zaraze koronavirusom.

Na ovoj listi se pored Srbije nalaze i Austrija, Belgija, Grčka, Holandija, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina,Crna Gora i Severna Makedonija.

Stoga je uvedena obavezna elektronska prijava dolaska i kućni karantin (u trajanju od 10 dana, koji može da se skrati posle petog dana uz negativan test).

U zemlju možete da uđete uz negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brz antigenski test (ne stariji od 48 sati), potvrdu o vakcinaciji ili potvrde o preleženom koronavriusu.

Nemačka priznaje sledeće vakcine: Fajzer, Modernu, AstraZeneku i Džonson i Džonson,a neophodno je da je od poslednje doze vakcine prošlo najmanje 14 dana.

Ova pravila će važiti sigurno do 15. januara 2022. godine.

Deci ispod 12 godina je dozvoljen ulazak u Nemačku, iako još nisu vakcinisana, u pratnji makar jednog potpuno vakcinisanog roditelja. Za decu je obavezan petodnevni karantin i bitno je napomenuti da je i za njih obavezan digitalni obrazac pre putovanja.

U Nemačkoj možete slobodno da se krećete svuda, osim u Saksoniji gde su do 12. decembra zabranjena turistička putovanja. U ovoj pokrajini su dozvoljena samo poslovna putovanja, a slično je i u delovima Bavarske.

Zato se pre puta obavezno raspitajte da li su turistička putovanja dozvoljena u pokrajini u koju dolazite. Informacije o korona propisima u svim nemačkim pokrajinama možete pronaći OVDE.

Što se tiče pravila za turiste, ona se razlikuju od jedne do druge savezne pokrajine, pa čak i od regiona do regiona.

U mnogim pokrajinama, kao što su Berlin, Hamburg, Saksonija i Severna Rajna Vestfalija na mnogim mestima važi takozvano "pravilo 2G".

To znači da samo vakcinisani i oni koji su preležali virus mogu u restorane, muzeje ili na razne manifestacije. Negativan test nije dovoljan.

Stoga je putnicima koji nisu vakcinisani turistička ponuda ograničena.

S obzirom na dramatičan broj zaraženih koronavirusom, u mnogim delovima Nemačke bi narednih dana ili sedmica restriktivne mere mogle da budu pooštrene.

Mnogi traže da se "pravilo 2G" uvede u celoj zemlji. Turisti bi zato obavezno trebalo da se informišu o epidemiološkoj situaciji, naročito u pokrajini u koju dolaze.
MarketingNajnovije vesti