Foto: pixabay
Svet

Sberbank Evropa se gasi

Izvor: 
Tanjug Sre, 04/05/2022 - 09:03Sberbank Evropa, ćerka banka ruske Sberbank, neće proglasiti nesolventnost, već će sprovesti gašenje.

Prodajom kredita drugim bankama Sberbank Evropa, koja je poslovala sa austrijskom licencom iz Beča, isplatila je trocifreni milionski iznos Osiguranju depozita Austrija (ESA), kojim su obeštćeni klijenti.

Inače ESA je do sada isplatila više od 900 miliona evra klijentima Sberbanke. U martu je ESA računala da će morati da pokrije depozite u Sberbank Evropa u ukupnoj vrednosti od oko 947 miliona evra.

ESA je morala da pokrije pre svega depozite oko 34.800 klijenata iz Nemačke, koji su uplatili novac u onlajn banci Sberbank Direkt.

U Austriji ESA je morala pokriti depozite oko 120 klijenata.

Sberbank Evropa je 21.aprila održala vanrednu sednicu akcionara na kojoj je doneta odluka o rasformiranju i gašenje banke.

Tom prilikom je upravi banke dat nalog da prodaju imovinu i potraživanja.

Sberbanka je, kako saznaje APA, uspela da proda značajne pakete potraživanja i izvrši isplatu ESA.

Kredite Sberbank Evropa su otkupili pre svega austrijska Bawag banka, Anadi bank, te i Komunalkredit, ali i turska Deniz bank.

Time će do kraja godine biće sprovedeno redovno gašenje Sberbank Evrope.

Sberbank Evropa je upala u probleme usled sankcija protiv Rusije, pošto su 1. marta nadležne austrijske vlasti banci zabranile rad.
MarketingNajnovije vesti